Propadel dogovor

Ukrajinci ponovno "potegnili" Vipavce

pk
12. 5. 2016, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ni presenečenje, povedo zaposleni v Agoindu, da vodstvo družbe spet ni sledilo dogovoru, ki so ga sklenili. Zaostalih plač jim v torek niso nakazali, prav tako ni nikogar od ukrajinske vodstvene garniture v Vipavi. Vse to nakazuje, da stečaju najbrž ne bo mogoče ubežati.

STA
9. maja bo na sodišču obravnava o predlogu za stečaj Agroinda.

Očitno je epilog drame v Vipavski dolini po vseh sestankih, usklajevanjih, pogajanjih in kljub nekaterim sprejetim dogovorom med stavkovnim odborom in tujimi lastniki, saj slednjih vodstvo ni vedno spoštovalo, jasen. Družbo bo najverjetneje doletel stečaj. O njem bo naslednji teden odločalo novogoriško sodišče, na katerega so delavci kleti vložili predlog za stečaj, vodstvo pa se je nanj pritožilo.

Zakaj ne ukrepajo

"Mogoče se bodo Ukrajinci pred tem scenarijem rešili, pravijo namreč, da ne želijo stečaja. Če je tako, potem se morajo prikazati s kovčkom denarja precej hitro, nakazati plače in urediti še druge obveznosti," pove eden od zaposlenih v kleti. Njegov sodelavec doda, da ostaja uganka, kaj so tuji lastniki načrtovali, da bodo storili s kletjo. "Če ne želijo stečaja, zakaj nične naredijo v zvezi s tem," se na glas sprašuje.

Stavkovni odbor ni presenečen nad tem, da tudi zadnji dogovor ni bil izpolnjen. Pravijo, da je sicer še vse mogoče in da čakajo. "Obravnava na sodišču na račun stečaja se bliža, do takrat Ukrajinci še imajo možnost kaj storiti," pove predstavnik odbora stavkajočih.

Ni jim mar

Zaposleni prihajajo v službo samo zato, ker jim je v interesu, da proizvodnja teče. Zavedajo se namreč, da ko jo enkrat ustaviš, je pot nazaj težka. Medtem ko so s tem delavci pokazali obilo dobre volje, pa druga stran, vodstvo, ostaja hladna. Zadnje dni menda Ukrajincev na sedežu družbe sploh ni na spregled.