Vojna v Siriji

Obama: Za sirski konflikt ni enostavnih rešitev

M.K./STA
24. 4. 2016, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je zavrnil možnost napotitve ameriških kopenskih sil v Sirijo in poudaril, da vojaška posredovanja sama ne morejo rešiti težav te nemirne države.

Profimedia
Razdejanje po zadnjih zračnih napadih ruskih letal v sirskem mestu Alepo, od koder poročajo o najmanj 50 mrtvih v zadnjih 48 urah.

Ameriški predsednik Barack Obama je prepričan, da do konca njegovega mandata skrajne Islamske države ne bodo premagali,  je povedal v danes predvajanem intervjuju za britanski BBC.

"Bila bi napaka, če bi ZDA ali Velika Britanija poslale kopenske sile, da bi strmoglavile režim sirskega predsednika Bašarja al Asada," je Obama dejal ob koncu svojega večdnevnega obiska v Veliki Britaniji.

Priznal je, da za sirski konflikt ni enostavnih rešitev. Dolgoročne probleme v Siriji po Obamovih besedah ni mogoče premagati z izključno vojaško rešitvijo, še posebej pa ne z napotitvijo kopenskih sil.

Profimedia
Dolgoročne probleme v Siriji po Obamovih besedah ni mogoče premagati z izključno vojaško rešitvijo, še posebej pa ne z napotitvijo kopenskih sil.

Glede skrajne Islamske države, ki pustoši tako po Siriji kot Iraku, je Obama dejal, da je v zadnjih devetih mesecih njegovega mandata po vsej verjetnosti ne bodo premagali. "A lahko počasi zmanjšujemo okolje, v katerem delujejo," je poudaril ameriški predsednik.

Nadaljevanje zračnih napadov na tarče Islamske države v Siriji

Koalicija pod vodstvom ZDA bo po zagotovilih Obame še naprej izvajala zračne napade na tarče Islamske države v Siriji, kot je njena utrdba Raka, ter poskušala izolirati dele države pod nadzorom skrajne skupine, od koder pošiljajo borce v Evropo.

Obama je mednarodno skupnost pozval, naj še naprej pritiska na vse sodelujoče strani v konfliktu, tudi Rusijo, Iran in zmerne opozicijske skupine, da bi tako vsi sedli za pogajalsko mizo in se poskušali dogovoriti o tranziciji.

Ameriški predsednik se je v intervjuju dotaknil še drugih mednarodnih vprašanj, tudi članstva Velike Britanije v EU pred junijskim referendumom. Tako kot že med svojim obiskom na Otoku, se je znova zavzel za obstanek Velike Britanije v uniji. Opozoril je, da bi Velika Britanija imela manj vpliva na globalni ravni, če se njeni volivci junija odločijo za odhod iz EU. Glede morebitne sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med ZDA in Veliko Britanijo je Obama dejal, da bi lahko minilo pet, tudi do deset let, preden bi se lahko uspeli kaj dogovoriti. ZDA se trenutno z EU pogajajo o prostotrgovinskem sporazumu.

Ameriški predsednik je sicer zaključil obisk Velike Britanije, danes pa bo prispel v Nemčijo, kjer ga bo sprejela nemška kanclerka Angela Merkel.