Uroš Prikl

Novi minister je že pripravljen

L.T./STA
24. 4. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poslanci so si v laseh glede datuma seje, na kateri bo potekalo razreševanje ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, ki ne želi odstopiti. V javnost so že prišla imena štirih morebitnih naslednikov.

STA
Uroš Prikl prihaja iz vrst poslanskega kluba Desus. Kot tak je najverjetnejši naslednik Bizjak Mlakarjeve.

Izredna seja DZ, na kateri bo DZ predvidoma odločal o predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar in začel točko o priporočilih vladi v zvezi s stanjem v Slovenski vojski, bo v ponedeljek, po končani redni seji. Tako se je namreč kljub ostremu nasprotovanju opozicije na kolegiju predsednika DZ zavzela večina koalicije.

SMC in Desus za čimprejšnjo razrešitev

Na kolegiju predsednika DZ se je vnela pestra razprava o tem, ali bodo poslanci končali redno zasedanje in začeli izredno sejo v ponedeljek ali torek. Sicer pa sta SMC in Desus vztrajala pri tem, da je izredna seja v ponedeljek, saj naj bi premier Miro Cerar v predlogu za razrešitev ministrice za kulturo Bizjak Mlakarjeve prosil, da DZ o tem odloča v najkrajšem možnem času.

Opozicija: seja se bo prekrivala z drugimi sejami

Arhiv Svet24
V igri za kulturni resor se omenja tudi Neda Pagon

Opozicija pa za takšno odločitev ni videla razlogov. Za torek je namreč po programu že dalj časa predviden rezervni termin za zasedanje DZ, v ponedeljek pa je med drugim predvidena seja parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu. V SDS, NSi in v poslanski skupini nepovezanih poslancev so celo ocenili, da gre za oviranje dela preiskovalne komisije.

Tudi vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je pritrdil vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku in ocenil, da je to, kar so naredili na kolegiju, »šlamastika«. Kot je napovedal Han, bo sicer podprl koalicijo, a da se ob tem počuti butasto.

Pri načrtu izredne seje je odprto tudi vprašanje razprave o razrešitvi ministrice, saj je ta napovedala, da bo do ponedeljka razmislila o svojem odstopu. V tem primeru razprave in odločanja o razrešitvi ne bi bilo, DZ bi se seznanil z njenim odstopom.

Prikl najverjetnejši naslednik

Kot možne naslednike oziroma naslednico Julijane Bizjak Mlakar se najpogosteje omenja: direktorico založbe Studia Humanitatis Nedo Pagon, nekdanjega direktorja Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika in Toneta Peršaka, svetovalca Bizjak Mlakarjeve, ki je nedavno odstopil s položaja. Najverjetnejši kandidat za kulturni resor pa je po vsej verjetnosti Uroš Prikl, ki trenutno sedi v poslanski skupini Desus.