Psi in volkovi

Nemška doga in čivava: je to sploh lahko ista vrsta?

U. D.
23. 4. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če bi nezemljani jutri obiskali Zemljo, bi se zavedali, da so pikasti dalmatinec, ogromna nemška doga in majhna čivava iste vrste? Po vsej verjetnosti ne, saj imamo toliko različnih pasem psov.

Facebook
Velika nemška doga in majhna čivava

"Pozabite nezemljane," pravi paleontolog Jack Tseng iz ameriškega naravoslovnega muzeja v New Yorku. "Če človek ne bi sam ustvaril določenih pasem, bi tudi on imel probleme z ugotavljanjem, da sta recimo cavalier king charles španjel in irski pes ista vrsta. Če pa bi biolog izhajal iz družbe, v kateri pes in človek nimata nobene povezave, bi nedvoumno mislil, da so psi različnih vrst."

Anatomija

Raziskovalci se po navadi zanašajo na anatomijo in genetiko, da ugotovijo, ali živali pripadajo isti vrsti, vendar je zaradi različnih oblik in velikosti anatomija psov precej neuporabna, sploh če primerjamo pse različnih pasem. Tudi zobovja psov, čeprav imajo isto strukturo, so različnih velikostih, tako da je praktično nemogoče ugotoviti, da gre za isto vrsto. "To je dober primer, kako so lahko živali z istim genskim zapisom videti tako drugače," je dejal Tseng. 

Volkovi

Standardi, s katerimi ugotavljamo vrsto, kažejo tudi na to, da so psi in sivi volkovi ista vrsta. Delijo si namreč veliko enakih genov. Še zmeraj obstaja razprava, ali psa latinsko imenovati canis lupus familiaris, kar bi pomenilo, da je podvrsta volka, ali samo canis familiaris, kar pomeni, da je sorodnik volka. Čeprav imajo precej enakih genov, pa so nekateri vendarle različni. Eden od genov, ki jih volkovi nimajo, je IGF1 in povezuje pse z majhnim telesom. 

Mladički 

Naslednji ključ, ki dokazuje, da so psi iste pasme, je ta, da se lahko parijo med seboj. Načeloma bi katerakoli pasma lahko imela z drugo pasmo mladičke, čeprav dejanskega primera, da bi ljudje poskušali križati pse z ogromno velikostno razliko, ne poznamo. Kakorkoli, psi bi se lahko parili tudi z volkovi, kar pravzaprav dokazuje, da so psi in volkovi iste vrste. Kljub temu pa imajo volkovi in psi veliko razlik v anatomiji. Psi imajo denimo bolj vidno dvignjeno čelo kot volkovi ter krajše gobčke in bolj natrpane zobe. "Imajo enako število zob kot volkovi, vendar imajo med njimi manj prostora," je dejal Tseng, "zobje so včasih manjši in se lahko tudi malo zavrtijo, da se lahko prilegajo v čeljust." Kljub tem manjšim razlikam pa genetski material, sploh mitohondrijski DNK, ki se prenaša po materinski liniji, kaže na to, da so psi iste vrste in tudi to, da so po vsej verjetnosti tudi volkovi. Vendar so si z družbenega vidika volkovi in psi ekstremno različni. "Kar vemo o psih kot znanstveniki in lastniki psov, so psi pač nekaj popolnoma drugega kot volkovi," je še dodal Tseng.