Zanimivosti

Menda res deluje

U. D.
23. 4. 2016, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsi smo se morali kdaj opravičiti. In vsi smo bili v situaciji, ko smo mislili, da smo se nekomu iskreno opravičili, vendar oseba ni verjela našemu opravičilu. Za takšne primere je priskočila na pomoč znanost.

Tudi psi vedo, ko storijo kaj narobe.

Raziskovalci so odkrili šest ključnih elementov, ki opravičilo dvignejo na povsem novo raven. Ti elementi so izraz obžalovanja, pojasnilo, kaj je šlo narobe, prevzem odgovornosti, izjava o kesanju, ponudba, da bi dejanje popravili, ter prošnja za odpuščenje.

"Opravičila delujejo tudi posamično, a morate paziti, da je v opravičilu karseda veliko teh elementov," je povedal Roy Lewicki, glavni avtor študije in profesor menedžmenta na univerzi v Ohiu. To pomeni, da če nimate časa, da vključite vse elemente, lahko uporabite tiste, ki imajo večjo težo kot drugi. "Naša raziskava je pokazala, da je najpomembnejši element element prevzema odgovornosti," je dejal Lewicki. "Povejte, da je vaša krivda, da ste naredili napako." Na drugo mesto spada ponudba, da bi dejanje popravili. To osebi, ki se ji opravičujete, zagotavlja predanost in dejstvo, da ste pripravljeni, da dejanje popravite. Najmanj pomemben element pa je prošnja za odpuščenje.

Roy Lewicki, avtor študije: "Pomembna sta tudi očesni stik in iskren izraz na obrazu."

Eksperimenta

Raziskovalci so izvedli dva ločena eksperimenta s skupno 755 ljudmi. V prvi skupini ljudi je vzorec zajemal 333 odraslih, ki so prebrali opravičilo, ki je zajemalo tri ali vse štiri elemente opravičila. Nato so morali oceniti, kako učinkovito, verodostojno in ustrezno je to opravičilo. Pred branjem opravičila so bili še seznanjeni s tem, koliko elementov šteje opravičilo. V drugi skupini, ki je zajemala 422 študentov, pa so ti brali opravičila, ki so lahko vsebovala en element ali pa vse. V tej skupini študentom niso povedali, koliko elementov ima opravičilo.

Rezultati 

V obeh eksperimentih je rezultat podoben. Več elementov je v opravičilu, bolj učinkovito je. Raziskovalci so poudarili, da so osebe opravičilo le prebrale, niso ga poslušale oziroma ga prejele osebno. "Seveda sta zelo pomembna tudi očesni stik in izraz iskrenosti na obrazu, ko se opravičiš," je dodal Lewicki.