Energetsko učinkovita gradnja

V dobro nas vseh

S. N. Č.
23. 4. 2016, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Energetsko učinkovita gradnja sledi zelo preprosti in nujni popotnici v boljši jutri, ki je povsem jasna: z energijo je treba čim bolj varčevati.

Profimedia
Najmanj 80 % znaša potrebna energijska učinkovitost vračanja toplote odpadnega zraka v nizkoenergijski hiši.

Okoljska politika in modne smernice v gradnji stremijo k zmanjševanju porabe energije in intenzivnejši uporabi obnovljivih virov, poraba energije je namreč danes vse večja in povečujejo se izpusti ogljikovega dioksida v okolje.

Številne rešitve

Zavest o tem, da je treba z energijo varčevati, je sicer prisotna že dlje časa, hkrati pa se vse bolj obračamo k zelenemu pridobivanju energije na čedalje številčnejših ravneh, na ravni posameznika, držav in skupnosti, pa tudi na različnih ravneh industrijskih in gradbenih panog. Številne rešitve je na tem področju razvila inženirska stroka, ki se je izkazala predvsem na nivoju zasnove in gradnje objektov. Taka zasnova objektov naj bi pripomogla k zmanjševanju porabe energije v zgradbah in k uporabi obnovljivih virov energije v čim večji meri. Eden od teh produktov je energetsko varčna gradnja, ki ima več konceptov, ki se med seboj nadgrajujejo.

Nizkoenergijska hiša

Sem uvrščamo zgradbe, ki s svojimi karakteristikami omogočajo manjšo porabo energije, vendar te karakteristike ne dosegajo standarda pasivne hiše. Pogoji javnega sklada zato natančno določajo standard nizkoenergijske hiše za dodelitev nepovratne finančne spodbude: zgradba mora ustrezati primerni letni potrebi po toploti za ogrevanje stavbe, stavba mora imeti vgrajeno stavbno pohištvo z najmanj trojno zasteklitvijo, ustrezna mora biti tudi povprečna toplotna prehodnost celotnega toplotnega ovoja stavbe, s parametri mora prav tako sovpadati vgradnja centralne prezračevalne naprave, z energijsko učinkovitostjo vračanja toplote odpadnega zraka najmanj 80 %, in stavba mora prestati preizkus zrakotesnosti.

Gradnja pasivne hiše

Pasivna hiša velja za energijsko varčno stavbo, ki s svojimi značilnostmi zagotavlja ustrezno bivalno udobje brez klasičnih ogrevalnih sistemov ali klimatskih naprav. Potrebna toplota se v prostore dovaja prek toplozračnega sistema, ki je prezračevalna naprava oziroma toplotna črpalka. Ta pa zagotavlja tudi vračanje toplote izrabljenega zraka. Če se odločite za gradnjo ali nakup pasivne hiše, je pri nas mogoče pridobiti tudi nepovratno finančno spodbudo. 

Plus energijska hiša

Pri plus energijski hiši govorimo o zgradbi, ki vso potrebno energijo pridobi sama, večinoma iz sončne energije. Tukaj so potrebni elementi sončnih celic in akumulatorjev za shranjevanje elektrike. Višek energije, ki jo uspejo proizvesti, pa se odda oziroma proda v javno električno omrežje. Če ponovno naredimo primerjavo s preostalima vrstama zgradb, ni plus energijska hiša nič drugega kot pasivna hiša z vgrajenim sistemom za pridobivanje in shranjevanje elektrike iz sončne energije.