Zanimivosti

Lakota glede na novo raziskavo vodi v boljše odločitve

M.J.
4. 11. 2014, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Čeprav se morda zdi logično, da je pomembne življenjske odločitve bolje sprejemati s polnim želodcem, nova raziskava nizozemskih znanstvenikov namiguje na nasprotno. Močna občutenja, ki jih na primer sproža lakota, naj bi tako dejansko izboljšala našo zmožnost za sprejemanje odločitev z dolgoročnimi posledicami.

Reuters

Raziskovalci z nizozemske univerze v Utrechtu so izvedli tri ločene preizkuse na skupini študentov, ki naj bi pokazali, ali lakota vodi v spontane ali premišljene odločitve, piše makedonska tiskovna agencija Mia. V vseh treh preizkusih so bili študenti ločeni v "lačno" in "sito" skupino. V prvi deset ur pred preizkusom niso smeli zaužiti nobene hrane.

Pri prvih dveh testih so študenti igrali igro s kartami, ki odraža kompleksne procese odločanja v resničnem življenju ter vključuje tveganja in nagrade. Pri tem se je presenetljivo bolje odrezala lačna skupina, ki je bolje doumela vzorec za doseganje dolgoročnih nagrad.

Ti rezultati po navedbah raziskovalcev namigujejo, da lačni posamezniki bolje sprejemajo težke odločitve kot siti.

V tretjem preizkusi so udeleženci odgovarjali na vprašanja, pri katerih so se morali odločati za manjšo vsoto denarja takoj ali večjo vsoto v prihodnosti. Ta preizkus je potrdil ugotovitve prvih dveh testov, saj so se lačni študenti pogosteje odločali za več denarja v prihodnosti kot siti.

"Ni nujno, da so zaradi lakote in teka ljudje bolj impulzivni. Bolj verjetno je, da se zanašajo na intuicijo, kar pa olajša sprejemanje težjih odločitev z negotovimi posledicami. Druga možnost je, da sicer so bolj impulzivni, a da ta impulzivnost ni nujno slaba," pišejo avtorji raziskave objavljene v znanstveni reviji PLOS One.