Zanimivosti

Luknja v sistemu: denar je lahko zastonj dvigoval v nedogled in obogatel

J.P.
4. 11. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Natakarju je luknja v bančnem sistemu omogočila, da je za nekaj časa zaživel kot milijonar – štiri mesece in pol je zapravljal, kot da se bliža konec sveta. Vsega lepega pa je enkrat konec in nič drugače ni bilo za zapravljivega Avstralca.

Arhiv Svet24

Dan Saunders je čisto slučajno naletel na luknjo v avstralskem bančnem sistemu, ki mu je omogočila neomejen dostop do denarja. Devetindvajsetletnik se ni nikdar, kot je dejal, počutil bolj živega kot takrat, ko je zastonj dvigoval denar. »Z bančno kartico sem lahko postal kdorkoli. Lahko sem šel kamorkoli, počel karkoli, samo da sem imel pri sebi kartico. Takrat sem bil kot kralj,« je povedal Saunders.

Bil je na pravem času ob pravem mestu, na koncu pa ga je izdala vest in vsega lepega je bilo konec.

V nedavnem intervjuju je razkril, kako se je vse skupaj sploh začelo. Avstralec je nekega večera februarja 2011 v Wangaratti, kamor se je preselil, popival s prijatelji. Ko mu je zmanjkalo gotovine, se je odpravil na bližnji bankomat. Na varčevalnem računu je imel le par evrov, zato je nanj s kreditne kartice prenakazal približno 140 evrov. Bankomat mu je sicer javil, da nakazilo ni uspelo, vseeno pa mu je izstavil denar. Dan se je židane volje vrnil k popivanju s prijatelji. Naslednjega večera je obupani natakar ponovno poskusil in se znova dokopal do gotovine. Kako mu je uspelo? Bankomati se ob določen času »odklopijo«, zato njegove transakcije niso bile beležene. Denar je tako dobival zastonj, banka pa mu ni morala slediti. V le nekaj tednih se je tako dokopal do slabih 16.000 evrov. Takrat je začel s popivanjem in prekomernim zapravljanjem – ko je vest o njegovem neprimernem obnašanju dosegla njegovo dekle, ga je to dalo na čevelj. Dan pa je bil neumoren.

Odločil se je, da se vrne v Melbourne in skrbi za svoj bančni račun. Zastonjsko dvigovanje gotovine pa je trajalo veliko dlje, kot je pričakoval, kar mu je seveda šlo na roko, saj je resnično začel živeti na veliki nogi. Nadalje je odkril še en način, s katerim je lahko okrog prenašal bankomate – denar je kot kredit prenašal na svojo Mastercard kartico, čeprav je imel le eno kreditno kartico. Saunders naj bi si tako do maja 2011 nabral kar 1,2 milijona evrov. Konec je početju naredil sam. Zaradi občutka krivde je začel obiskovati psihologa, junija pa dokončno prenehal z dvigovanjem denarja. O svojem početju je obvestil avstralsko banko, oni pa policijo. »Nikoli se ni šlo za denar, samo za izkušnjo,« je povedal Dan. Še tri leta in pol pozneje ga kazen ni doletela, Dan pa je še naprej živel na veliki nogi. Temu je prejšnji teden konec naredila policija, ki je izdala nalog za njegovo aretacijo. Dan je, ne bodi len, skrivnostno izginil.