Svet

Sirija posvarila Savdsko Arabijo pred vojaškim posredovanjem

STA
6. 2. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vsi vojaki, ki bi jih Savdska Arabija poslala v Sirijo, bi se domov vrnili v krstah, je danes zagrozil sirski zunanji minister Valid al Moalem. S tem se je odzval na napoved Savdske Arabije, da se je pripravljena pridružiti kopenski operaciji proti teroristom Islamske države (IS) v Siriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
V Iranu živijo okoli trije milijoni Afganistancev, ki so tja zbežali zaradi nasilja v svoji državi ali pred preganjanjem.

Kot je napovedala Savdska Arabija, se je pripravljena pridružiti vsaki kopenski operaciji, za katero bi se utegnila odločiti mednarodna koalicija držav pod vodstvom ZDA.

Moalem je Savdsko Arabijo opozoril, da bi bilo kakršno koli vojaško vmešavanje v Siriji brez odobritve oblasti obravnavano kot agresivno dejanje, "agresorji pa se bodo v domovino vrnili v krstah".

Savdska Arabija je del omenjene globalne koalicije proti IS od leta 2014. Ta ima sicer uradno 65 članic, med katerimi je tudi Slovenija. Rijad v okviru koalicije tudi sodeluje pri letalskih napadih na cilje IS.

V Siriji sunitska Savdska Arabija podpira zmerne upornike proti režimu Bašarja al Asada, medtem ko je glavni podpornik Asada v regiji šiitski Iran. Rijad in Teheran sta na nasprotnih bregovih tudi v konfliktu v Jemnu.