Svet

Turška meja zaradi več tisoč Sircev še vedno zaprta

A.Š.
6. 2. 2016, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turčija se pripravlja na nov val sirskih beguncev, ki pred ofenzivo režimskih sil in ruskimi letalskimi napadi bežijo iz Alepa na severu države.

Reuters
Sirski begunci.

Že v petek jih je na tisoče obtičalo blizu meje s Turčijo, ki je zaradi tega mejo zaprla, ta pa ostaja zaprta tudi danes. Več 10.000 Sircev tako tabori v bližini meje.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je moralo od ponedeljka svoje domove zapustiti okoli 40.000 ljudi. Po navedbah Združenih narodov se je v petek na enem od mejnih prehodov zbralo do 20.000 Sircev, ki so želeli vstopiti v Turčijo, kamor se je sicer zateklo že več kot dva milijona beguncev.

Turške oblasti so za namestitev novih prišlekov poskušale sprostiti prostor v že obstoječih begunskih taboriščih ob meji s Sirijo. Po poročanju AFP so v bližini meje v petek opazili tovorna vozila, ki so dovažala šotore in opremo v taborišče ob mejnem prehodu Oncupinar-Bab al Salam. Najmanj štirje turški tovornjaki pa so se vrnili v državo, potem ko so na sirsko stran meje dostavili hrano.

Po navedbah sirskega observatorija je bilo v Alepu, kjer je sirska vojska v ponedeljek sprožila ofenzivo, poleg opozicijskih sil tudi 350.000 civilistov.

Turški premier Ahmet Davutoglu je v četrtek v Londonu izjavil, da blizu meje pri Kilisu zaradi letalskega bombardiranja v Alepu na vstop v Turčijo čaka novih 10.000 beguncev. Proti Turčiji pa se po njegovih navedbah premika še med 60.000 in 70.000 ljudi.

Turčija, ki že gosti kakih 2,5 milijona sirskih beguncev, je odgovornost za to pripisala režimu Bašarja al Asada in njegovim ruskim "pomagačem". Obenem je mednarodno skupnost pozvala, naj ukrepa. "Rusi bombardirajo brez prestanka. Režim bombardira brez prestanka. Svet molči," je bil v četrtek med obiskom v Ekvadorju jezen Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Alep, nekdanja gospodarska prestolnica Sirije, je na dvoje razklan od leta 2012. Odtlej je veljal za eno izmed trdnjav upornikov. V njihovih rokah je vzhod mesta, medtem ko je imel režim doslej pod nadzorom zahodni del. Sedaj pa režimske sile grozijo z zavzetjem celotnega mesta.