Svet

Protiislamska Pegida danes v več državah s protesti za trdnjavo Evropo

A.Š.
6. 2. 2016, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

rotiislamsko gibanje Pegida bo skupaj s somišljeniki danes v več evropskih državah priredilo proteste proti sprejemanju migrantov v Evropo.

Shodi bodo med drugim potekali v Dresdnu, Gradcu, Varšavi in Pragi. Predstavnica Pegide Tatjana Festerling je napovedala, da bodo s projektom Trdnjava Evropa okrepili vezi med evropskimi domoljubi. 

Neodvisno od EU in običajnih elitnih krogov bomo zgradili mrežo evropskih domoljubov," je sporočila Festerlingova, ena od vodij nemške Pegide. Po njenih besedah se bodo s projektom Trdnjava Evropa branili pred "izmenjavo prebivalstva in s tem povezano islamizacijo Evrope".

V video posnetku, v katerem poziva k udeležbi na shodih, je Festerlingova zatrdila, da je Nemčija zaradi neomejenega sprejemanja migrantov pred propadom. Po celotni Nemčiji je po njenih besedah na tisoče nastanitvenih centrov za migrante, ki so "polni brezobzirnih, surovih muslimanskih moških, ki dnevno z nespoštljivim obnašanjem, nasilnimi napadi in posilstvi kažejo, kaj si menijo o kulturi dobrodošlice", je zatrdila Festerlingova.

Protesti naj bi danes potekali tudi v Bratislavi, Birminghamu, Tallinnu in drugih evropskih mestih, ki jih bodo priredile lokalne različice Pegide.

Nemška Pegida in podobno misleče skupine so se nedavno sestale na Češkem, kjer so podpisale praško deklaracijo, v kateri opozarjajo, da večtisočletni zahodni civilizaciji zaradi "islamskega osvajanja Evrope" grozi konec. "Evrope ne bomo prepustili našim sovražnikom. Pripravljeni smo tvegati svojo svobodo, premoženje, poklice in kariere ter morebiti tudi naša življenja," so zapisali v deklaraciji.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, se je oktobra 2014 začelo v vzhodnonemškem Dresdnu kot protestno gibanje zaradi vse večjega priseljevanja zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo.