Predčasne volitve v Srbiji

Radikalci s Šešljem verjetno znova v parlament

M.K./STA
24. 4. 2016, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Srbiji danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih je tako kot pred dvema letoma pričakovati prepričljivo zmago Srbske napredne stranke (SNS) premierja Aleksandra Vučića.

Reuters
Po dveh letih naj bi se v parlament znova vrnila Srbska radikalna stranka (SRS) nedavno oproščenega haaškega obtoženca Vojislava Šešlja.

Po anketah sodeč naj bi v skupščino prišla le peščica strank in koalicij, Aleksandru Vučiću pa se obeta še večja podpora.

SNS ankete napovedujejo kar 50-odstotno podporo. Z velikim zaostankom ji sledi z okoli 12,3 odstotka podpore v sedanji vladi manjša koalicijska Socialistična stranka Srbije (SPS) zunanjega ministra Ivice Dačića.

Ob strankah manjšin, za katere ne velja petodstotni prag za vstop v parlament, bi v parlament lahko prišlo še okoli pet od skupno 20 strank in zvez, ki kandidirajo na volitvah in ki so tik nad ali pod volilnim pragom.
Medtem ko so bile v zadnjih dveh letih v parlamentu izključno stranke z jasno usmeritvijo za EU, je sedaj pričakovati, da bodo v skupščino prišli tudi evroskeptiki in nasprotniki EU, kot tudi skrajni nacionalisti, ki se zavzemajo za tesnejše vezi z Rusijo. Med njimi naj bi se po dveh letih v parlament znova vrnila Srbska radikalna stranka (SRS) nedavno oproščenega haaškega obtoženca Vojislava Šešlja. Ankete ji napovedujejo osemodstotno podporo.

Na volitvah bo okoli 6,7 milijona volivcev izbiralo 250 poslancev narodne skupščine med 3270 kandidati. Na Kosovu, ki ga ima Srbija še vedno za del svojega ozemlja, bodo volitve potekale v krajih z večinsko srbsko skupnostjo.

Vzporedno bodo potekale tudi lokalne volitve in volitve v skupščino avtonomne pokrajine Vojvodine.
Volišča bodo odprta od 7. do 20. ure. Prve delne izide je pričakovati do polnoči, po zaprtju volišč pa bo nevladna organizacija Center za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) objavila prve ocene rezultatov. Volilna komisija bo končne uradne izide objavila najkasneje do 28. aprila.