Svet

Novo oboroževanje

U. K.
7. 4. 2016, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je slovesno odprl nov hangar na vojaškem letališču Batajnica. Istočasno so predstavili novo moderno orožje, ki je proizvedeno v Srbiji.

Aleksandar Vučič je poudaril, da bo Srbija nadaljevala oboroževanje, da bo v koraku z drugimi državami.

Novi hangar so oblasti zgradile na mestu hangarja, ki je bil uničen med bombardiranjem Nata leta 1999. In v začetku junija bosta v njem dva ruska vojaška helikopterja tipa Mi-17.

Moderno orožje

Poleg novega hangarja so premierju predstavili novi izvidniški sistem MIP-11, moderen lanser raket "ogenj", kopensko vozilo brez posadke z daljinskim upravljanjem ter letala Mig-21, An-26, G-4 in Mig-29. Vučič je ob tem poudaril, da bo Srbija nadaljevala oboroževanje, da bo v koraku z drugimi državami in sposobna braniti svoje ozemlje. Povedal je tudi, da so pripadniki srbske vojske trenutno v Rusiji, kjer se spoznavajo z novima helikopterjema Mi-17, ki naj bi v Srbijo prispela v začetku junija. "Naša naloga je, da odvrnemo kogarkoli od napada na našo državo," je poudaril.

Raketni sistemi

Vučić je za medije povedal tudi, da Srbija na veliko dela na raketnih sistemih, vodenih raketah in tudi na podatkih o oboroževanju njihovih sosed. "Moramo slediti temu, kar počno nekatere države v regiji, in vedeti, kako se oborožujejo." S tem je gotovo mislil na Hrvaško, ki dobiva podobne raketne sisteme in orožje od ZDA. "Počasi, a vztrajno jačamo vojaško letalstvo in protizračno obrambo," je dejal predsednik vlade in dodal, da gre za orožje, ki je proizvod "našega znanja in pameti". "Ponosen sem na našo vojsko, videli ste najmodernejše puške, in sami bomo izdelovali v 'Partizanu' novo generacijo municije ... To je dober primer našega znanja in kaže na to, koliko dobrih inženirjev imamo in koliko je Srbija sposobna ustvariti z manj denarja, kot bi to mogle druge države."

Varnost na nebu

Najavil je tudi, da bo Srbija po zmožnostih proračuna posodobila del lovske aviacije, da bi bila zmožna popolnoma kontrolirati in varovati zračni prostor nad Srbijo. Novinarjem je še sporočil, da obstaja še precej stvari v vojnem načrtu, a jih zaradi nacionalne varnosti ne more predstaviti.