Svet

Neonacistka povezana z nemškim tajnim agentom

M.K./STA
7. 4. 2016, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Edina še živeča članica neonacistične celice Nacionalsocialistično podzemlje (NSU) Beate Zschäpe, naj bi nekaj časa delala za agenta pod krinko nemške tajne službe.

Twitter
Beate Zchäpe je glavna obtožena v sodnem procesu zaradi desetih rasistično motiviranih umorov.

Proti Beate Zschäpe pred sodiščem v Münchnu poteka sodni proces. Ko je pripadala NSU, je delala v trgovini neonacista Ralfa Marcherjea, ki naj bi pod psevdonimom Primus delal za nemško notranjo obveščevalno agencijo (BfV). Prav tako naj bi za Marcherja nekaj časa delal že pokojni član tričlanske celice Uwe Mundlos. V BfV danes niso želeli komentirati tega razkritja.

Zchäpejeva je glavna obtožena v sodnem procesu zaradi desetih rasistično motiviranih umorov, ki so jih zagrešili člani NSU.

Odkritje skupine NSU leta 2011 je šokiralo Nemce. Njeni zločini so namreč ostali nerazrešeni več kot desetletje tudi zaradi očitnih napak pristojnih preiskovalnih organov, ki so spregledali grožnjo skrajne desnice.

Teroristična celica se je na koncu v bistvu razkrinkala sama, ko sta dva člana po neuspelem ropu storila samomor, tretja članica Zschäpejeva pa se je predala policiji.