Slovenija

Ali mora Igor Bavčar res sedeti na trdi zatožni klopi?

G.G./STA
7. 4. 2016, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Obramba obtoženih v zadevi Istrabenz in tožilec Jože Kozina tudi na ponovljenem sojenju vztrajata na nasprotnih bregovih. Medtem ko tožilec meni, da bo tudi v drugo dokazal kazniva dejanja, pa obramba opozarja, da so očitki premalo konkretizirani. Na današnji obravnavi je odmevalo tudi vprašanje, ali mora Igor Bavčar res sedeti na zatožni klopi.

STA
Odvetnik Marko Bošnjak (drugi z desne) si želi, da bi Bavčar sedel zraven njega, na mehkem odvetniškem stolčku.

Vrhovni sodniki so jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje. Delno so ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja.

Tožilec je danes pojasnil, da v ponovljenem delu Bavčarju očita napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in pranje denarja, medtem ko se bratoma Sušinski očita pranje denarja. Kozina Nastji Sušinskemu očita, da je vedel, da denar izvira iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki ga je storil Šrot, ter da ga je z namenom, da bi prikril njegov nezakonit izvor, z nakazilom Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu dodatno opral.

Za obrambo le en možen izid

Medtem pa je Bavčarjev odvetnik Marko Bošnjak vztrajal, da bo treba v primeru, da senat ne bo izrekel oprostilne sodbe, znova čakati mesece in leta na višje stopnje, da se ugotovi, da je zadeva pravno nezrela in nezadostna. Postopek se po njegovem mnenju ne more končati drugače, kot da bo Bavčar oproščen. Razen če bi postopek zastaral zaradi zavlačevanja tožilstva, je še dejal in zagotovil, da obramba takšnega namena nima.

Spet bodo brali in brali

Ker vsi trije obtoženi vztrajajo pri svojih zagovorih iz prvega sojenja, ki se je začelo februarja 2013, s sodbo pa končalo julija tistega leta, bodo ti le prebrani, novih pa ne bodo podajali. Danes je bil prebran Bavčarjev zagovor, z branji zagovorov in listinskih dokazov pa bodo nadaljevali prihodnji teden.

Minuli teden je sicer predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik zavrnil Bavčarjevo zahtevo po izločitvi predsednice senata Vladislave Lunder, ki ga je v prvem sojenju spoznala za krivega.

Bavčarja želi blizu sebe

Bošnjak je pa je na začetku obravnave problematiziral tudi vprašanje sedežnega reda v sodni dvorani in vztrajal, da naj Bavčar sedi pri njemu, pri mizi za odvetnike, saj naj bi mu tako lažje svetoval. Med drugim pa je tudi prepričan, da Bavčarja položaj na posebni zatožni klopi pretirano stigmatizira. Sodnica se z njim ni strinjala, zato je Bavčar moral sesti na zatožno klop.

Sojenje v omenjeni zadevi se vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po mnenju tožilstva je sporno tudi dejstvo, da je Pivovarna Laško, ki je glede omenjene prodaje že imela sklenjeno opcijsko pogodbo z Microtrustom, na opcijske pogodbe s Sportino pozneje vpisala isti datum, kot je bil na prvih pogodbah.