Slovenija

V sodnih dvoranah se danes dogaja, prišel tudi Bavčar

J.P./STA
31. 3. 2016, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes poleg sojenja Igroju Bavčarju, Kristjanu in Nastji Sušinskemu v zadevi Istrabenz nadaljuje tudi sojenje v zadevi Dimic.

STA
Tožilstvo trem nekdanjim vodilnim v NLB očita, da so Dimičevi pridobili premoženjsko korist z odobritvijo ugodnega posojila.

Več prič, predvsem nekdanji Vegradovi zaposleni, je med sojenjem že pojasnilo, da ograja, ki je bila postavljena ob hiši, ni imela Vegradovih oznak, ter da Vegradovi delavci obnove niso smeli opravljati v Vegradovih delovnih oblekah oziroma se na kraj pripeljati v vozilih z Vegradovimi oznakami.

Simona Dimic, nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja, je s partnerjem Romanom Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. Kot se je izkazalo na nadaljevanju sojena 16. marca, so za prenovo uporabljali beton, namenjen gradnji Celovških dvorov. Prav tako so v zaseženi elektronski komunikaciji pisali, naj se kot stroškovno mesto za prenovo navaja Celovške dvore. Po mnenju tožilstva sta Hilda Tovšak in Matej Košič, njena desna roka, v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad začel obnavljati hišo Dimičeve, čeprav sta vedela, da za obnovo ni ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana. Tovšakova in Košič sta zato obtožena zlorabe položaja. Več prič, predvsem nekdanji Vegradovi zaposleni, je med sojenjem že pojasnilo, da ograja, ki je bila postavljena ob hiši, ni imela Vegradovih oznak, ter da Vegradovi delavci obnove niso smeli opravljati v Vegradovih delovnih oblekah oziroma se na kraj pripeljati v vozilih z Vegradovimi oznakami.

Tožilec Luka Moljk je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Več o sojenju Igorju Bavčarju lahko preberete tukaj.