Svet

Kaznoval bi ženske, ki se odločijo za nezakonit splav

J.P./STA
31. 3. 2016, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ženske, ki se odločijo za nezakonit splav, bi morale biti kaznovane, je v sredo dejal vodilni kandidat republikancev za nominacijo za predsednika ZDA Donald Trump in tako znova dvignil veliko prahu. Trump je sicer v preteklosti podpiral pravico do splava, a je nedavno spremenil stališče.

Profimedia
69-letni newyorški milijarder je bil v preteklosti zagovornik pravice do splava in se je šele nedavno zavzel za omejitve pri izvajanju tega posega.

Trump se je za prepoved izrekel v intervjuju za ameriško televizijo MSNBC. Voditelj Chris Matthews je Trumpa vprašal, kako naj bodo ženske kaznovane, če bi splav v ZDA kdajkoli prepovedali. Trump se je vprašanju poskušal izogniti, ker da še ni odločil, kakšne kazni bi lahko doletele žensko, a je poudaril, da nekakšna oblika kazni mora biti.

Ob tem je na vprašanje, ali naj bo kaznovan tudi moški, s katerim je ženska zanosila, Trump odvrnil, da ne. 69-letni newyorški milijarder je bil v preteklosti zagovornik pravice do splava in se je šele nedavno zavzel za omejitve pri izvajanju tega posega.

Grozljivo, sramota, vse za pozornost

S svojo izjavo je že sprožil veliko ogorčenja. Kandidatka demokratov za nominacijo za predsednika ZDA in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton je izjavo označila za "grozljivo", medtem ko je njen demokratski rival, senator iz ameriške zvezne države Vermont Bernie Sanders, Trumpovo stališče označil za sramotno.

Tudi republikanska tekmeca v predsedniški sta kritizirala Trumpa. Senator iz Teksasa Ted Cruz je sporočil, da bo Trum "dejal vse, da bi pridobil pozornost". Guverner zvezne države Ohio John Kasich pa je poudaril, da se žensk, ki so se odločile za splav, ne sme kaznovati. Številne skupine, ki se zavzemajo za prepoved splava, sicer ne zagovarjajo kaznovanja žensk, ki so se odločile za ta poseg.

Izjeme sicer so

Trumpovi predstavniki so kasneje objavili sporočilo o tematiki splava, brez da bi omenili intervju za MSNBC. V njem je Trump zapisal, da če bi v ZDA splav prepovedali, bi morali biti kaznovani zdravniki in drugi, ki bi sodelovali v posegu in ne ženska, ki da je v tem primeru žrtev, "tako kot življenje v njeni maternici". Ob tem je Trump še dodal, da se zavzema za izjeme, v katerih bi bilo možno izvesti splav.