Črna kronika

Samozaposleni imajo še danes čas za ureditev statusa

E.R./STA
31. 3. 2016, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Samostojni podjetniki in lastniki družb, ki so hkrati tudi direktorji, imajo še danes čas, da svoj status uredijo sami, sicer bo to zanje storil Zpiz.

Arhiv Svet24
Z aprilom bo Zpiz začel preverjati evidence Ajpesa in ugotavljati, kateri samozaposleni nimajo urejenega svojega statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Z aprilom bo Zpiz začel preverjati evidence Ajpesa in ugotavljati, kateri samozaposleni nimajo urejenega svojega statusa v obveznem pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Samostojni podjetniki in lastniki družb, ki so hkrati tudi direktorji, imajo tako še danes čas, da svoj status uredijo sami, sicer bo to zanje storil Zpiz.

Podlago za to Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) daje novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki med drugim ureja tudi status oseb, ki na dan uveljavitve zakona, torej 1. januarja letos, opravljajo delo ali dejavnost, na podlagi katere izpolnjujejo pogoje za obvezno zavarovanje in niso uživalci pokojnine.

Tu gre za tiste, ki so sami zavezanci za vključitev v zavarovanje, torej samostojne podjetnike, osebe, ki opravljajo poklicno dejavnost in lastnike družb, ki so hkrati tudi direktorji, je za STA pojasnila Mojca Uhan z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Trije načini za ureditev statusa

Svoj status lahko uredijo tako, da še danes prenehajo opravljati svojo dejavnost in uredijo izbris iz Poslovnega registra Slovenije ali z izbrisom položaja družbenika ali direktorja v gospodarski družbi. Tretja možnost pa je, da na Zpiz vložijo prijavo v obvezno zavarovanje za polni zavarovalni čas oz. za razliko do polnega zavarovalnega časa, ki je 40 ur tedensko, v pisnem sporočilu pojasnjujejo na zavodu.

Novela zakona je po besedah Uhanove omogočila "neke vrste odpustek", saj tem osebam ne bo treba plačati prispevkov za nazaj, ampak jih bodo zavarovali šele s 1. aprilom. Zakon o matični evidenci namreč predvideva, da lahko osebo vključijo za pet let nazaj. A bi z zahtevo po plačilu prispevkov za nazaj ljudi lahko pahnili v socialno stisko, je spomnila Uhanova.

Zpiz je svoje evidence povezal z evidencami Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) in na ta način bodo tudi lahko ugotavljali, kdo bi moral biti vključen v obvezno zavarovanje in kdo ne, je še pojasnila Uhanova.

Zavezanci bodo dobili odločbo, s katero jim bo naloženo, da vložijo prijavo. Naslednji teden bodo na zavodu naredili analizo, kdo je svoj status uredil in kdo ne. Za tiste, ki ga ne bodo, pa bo prijavo po uradni dolžnosti vložil zavod, je še dodala.