Migrantska kriza

Ob obali Egipta utonilo 400 somalskih prebežnikov

M.K./STA
18. 4. 2016, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Blizu egiptovske obale je potonilo več čolnov s prebežniki, povečini iz Somalije, ki so bili na poti iz Egipta v Evropo. Umrlo naj bi okoli 400 prebežnikov.

Reuter
Po podatkih OZN je samo letos poskušalo priti v Evropo prek morja 180.000 ljudi, pri tem jih je 800 umrlo.

Vest o novi tragediji v Sredozemskem morju je potrdil italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je danes v Rimu dejal, da je v brodolomu več čolnov, ki so bili na poti iz Egipta v Italijo, umrlo več sto migrantov. Mattarella je dogodek označil kot "strašno tragedijo", drugih podrobnosti pa ni razkril. Evropsko unijo je pozval k premisleku glede svojih politik in stališč do bremen, ki jih v luči migrantske krize nosijo njene južne članice.

Italijanska obalna straža sporočila, da o nesreči niso bili obveščeni.

Drugi viri poročajo, da je blizu egiptovske obale je potonilo več čolnov s prebežniki, povečini iz Somalije, ki so bili na poti iz Egipta v Evropo. Umrlo naj bi okoli 400 prebežnikov.

Visok somalijski diplomat v Egiptu je potrdil poročila, potem ko so v nedeljo po medijih zaokrožile objave svojcev pogrešanih prebežnikov na družabnih omrežjih.

Po poročanju tujih medijev so doslej uspeli rešiti le 29 migrantov, nekatere naj bi prepeljali na enega od grških otokov.

Brodolom s prebežniki tudi na obali Libije

Profimedia
Italijanska obalna straža je na že napol potopljenem gumijastem čolnu odkrila šest trupel, rešili pa so 108 migrantov.

Medtem se je migrantska tragedija zgodila tudi ob obali Libije. Italijanska obalna straža je sporočila, da so na že napol potopljenem gumijastem čolnu odkrili šest trupel, rešili pa so 108 migrantov. Čoln je v nedeljo našla ladja Aquarius humanitarne skupine SOS Mediterranee. Eden od preživelih je posadki Aquarius dejal, da je bilo na čolnu, ki je proti Italiji odrinil iz libijske Sabrate, najmanj 135 ljudi.

Po podatkih organizacije Združenih narodov je samo letos poskušalo priti v Evropo prek morja 180.000 ljudi, pri tem jih je 800 umrlo.

V reševanje begunske krize v sodelovanju z afriškimi državami

EU skrbi morebitno povečanje toka beguncev čez Sredozemlje, a rešitve za begunsko krizo je treba iskati tudi z državami izvora v Afriki in Aziji, je opozorila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Mogherinijeva je opozorila, da je treba afriškim in azijskim državam pomagati pri njihovih notranjih migracijskih tokovih.

Da EU že deluje v tej smeri, kaže nedavni obisk nizozemskega zunanjega ministra in trenutno predsedujočega EU Berta Koendersa v državah zahodne Afrike.

Koenders bo namreč kolege danes seznanil z rezultati pogovorov, ki jih je imel v minulih dneh s predstavniki Gane, Senegala in Slonokoščene obale. Gre za države, ki so po besedah Mogherinijeve tako tranzitne kot države izvora migracij.