Črna kronika

Na Dolenjskem porast nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki

G.G.
18. 4. 2016, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Statistika varnostnih razmer v prometu na območju policijske uprave Novo mesto kaže na občutno poslabšanje glede na primerljivo obdobje v lanskem letu.

Arhiv Svet24
Imel je 1,13 ml/l alkohola v litru izdihanega zraka.

V prometnih nesrečah je umrlo pet ljudi, v enakem obdobju lanskega leta ni bilo smrtnih žrtev. Policisti so obravnavali 91 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2015. Za 38 odstotkov se je povečalo število hudo telesno poškodovanih udeležencev prometnih nesreč, za 16 odstotkov pa je bilo več lažje poškodovanih.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da se je za 87 odstotkov povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos je prometne nesreče povzročilo 43 pijanih voznikov, v enakem obdobju lanskega leta pa 23.

Vijugal in ogrožal pešce

Je bil minuli konec tedna že kaj boljši? Ne! Novomeški policisti so v soboto ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po vozišču, vozil preko robnikov in ogrožal pešce in ostale udeležence v prometu. Policisti so se takoj odzvali, voznika izsledili in ustavili. 32-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 1,09 miligramov alkohola (2,27 promila). Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V nedeljo pa so brežiški policisti medkontrolo prometa v kraju Bizeljsko zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus 43-letnemu vozniku osebnega avtomobila. Kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohol, so odpeljali v prostore za pridržanje.