Svet

VIDEO: Trenutek, ko je letalo treščilo na tla

M.J./STA
19. 3. 2016, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na jugu Rusije je danes zjutraj med pristajanjem v Rostovu na Donu strmoglavilo in zagorelo potniško letalo. Umrlo je vseh 55 potnikov in sedem članov posadke na boeingu 737 letalske družbe Flydubai, ki je priletel iz Dubaja.

YouTube

Nesreča se je zgodila, ko je letalo drugič poskušalo pristati v slabem vremenu, nato pa zgrešilo pristajalno stezo. Potem ko je strmoglavilo, je letalo še zagorelo, razbitine pa so bile raztresene na obsežnem območju. Ruski preiskovalci so potrdili, da je umrlo vseh 62 ljudi na krovu letala, število žrtev pa je potrdila tudi družba Flydubai.

Vsi potniki so bili ruski državljani, med njimi so bili tudi štirje otroci, medtem ko so bili člani posadke po poročanju ruske televizije LifeNews druge narodnosti.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da je območje strmoglavljenja zajel požar in da so potrebovali več kot uro, da so ognjene zublje spravili pod nadzor. Več kot 500 reševalcev in 60 vozil so napotili na prizorišče nesreče.

Po navedbah LifeNews je v času strmoglavljenja močno deževalo, izdana pa so bila tudi opozorila pred močnimi vetrovi. Letalo je krožilo nad pristajalno stezo in kar dve uri poskušalo pristati zaradi slabega vremena. Ostale polete so preusmerili na letališče Krasnodar, ki leži okoli 300 kilometrov južneje od Rostova na Donu.

Ruske oblasti so že sprožile kriminalistično preiskavo nesreče, da bi ugotovile, ali so bili kršeni varnostni predpisi in ali je pri strmoglavljenju kakšno vlogo odigrala morebitna malomarnost. Predstavniki ruskega ministrstva za promet so za medije povedali, da med morebitnimi vzroki strmoglavljenja preiskujejo tudi napako pilota.