Slovenija

Želijo prekinitev vračanja beguncev in migrantov

M.J./STA
19. 3. 2016, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na shodu proti fašizmu in rasizmu na ljubljanskem Kongresnem trgu se je danes zbralo nekaj sto ljudi, ki zahtevajo spremembo politike do beguncev in odpiranje mej. Med protestniki so tudi begunci in prosilci za azil.

STA
Demonstranti so zahtevali umik vojske in žice z meje.

Na shod so prišli opremljeni s transparenti z napisi Stop war in Syria (Ustavite vojno v Siriji), Odprimo meje, Dekolonizirajmo Evropo, Stop sistemski diskriminaciji, Domoljubje? Kaj pa človekoljubje?. Izvajajo tudi performans s tolkali.

Shoda se je udeležilo tudi nekaj znanih Slovencev, med drugimi nekdanji predsednik države Milan Kučan, poslanec ZL Matjaž Hanžek, glasbenik N'Toko, gejevski aktivist Mitja Blažič in psihologinja Gabi Vogrinčič.

Shoda je organizirala koalicija civilne družbe Aktivni državljan, podpirajo pa jo številne organizacije, med njimi parlamentarna stranka ZL, in tudi posamezniki.

Podobni shodi so bili danes napovedani tudi v več državah po svetu, kjer demonstrirajo proti rasizmu in v podporo beguncem.

Zahtevajo umik vojske
Demonstranti zahtevajo umik vojske in žice z meje, razveljavitev spremembe zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila, umik slovenskih policistov iz Makedonije ter uveljavitev politike sprejemanja beguncev in njihovega vključevanja v družbo.

Prav tako želijo prekinitev vračanja beguncev in migrantov, ki jih prestrežejo Natove ladje, v Turčijo, legalizacijo delovne migracije iz tretjih držav in ukinitev njene diskriminacije, aktivno nasprotovanje t. i. zasilni zavori, promoviranje politike mirnega razreševanja sporov in umik vojske iz vojnih območij po svetu ter konkretne vzpodbude za gojenje večkulturnosti.

Koalicija Aktivni državljan je skupaj z drugimi organizacijami in posamezniki tudi na vlado naslovila poziv, da takoj odpre mejo za begunke in begunce. Po njihovem mnenju je dogovor med EU in Turčijo, ki ga uporablja kot opravičilo zaprtja balkanske poti, politično nemogoč, pravno sporen, etično nesprejemljiv in vrača Evropo v najmračnejše obdobje njene zgodovine.