Svet

Sprememba spola brez medicinskega posega?

M.J./STA
19. 3. 2016, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Norveškem se obeta sprememba zakonodaje, ki bi omogočila pravno spremembo spola posameznikov brez obveznosti medicinskega posega ali postopka. Spremembo zakonodaje je predlagalo zdravstveno ministrstvo, predlog pa naj bi gladko prešel tudi parlamentarno proceduro,

Profimedia
Predlog naj bi gladko prešel tudi parlamentarno proceduro.

Predlog zakonodaje naj bi poskrbel, da bi lahko ljudje spremenili spol brez zdravstvene obravnave. Navaja namreč, da ima oseba, ki čuti, da se njen spol razlikuje od spola, določenega ob rojstvu, pravico tega spremeniti na podlagi svoje lastne izkušnje.

"Naš trenuten sistem pri spremembi pravnega priznanja spola je nesprejemljiv in je bil nespremenjen že skoraj 60 let. Ta predlog je v skladu s človekovimi pravicami," je dejal minister za zdravje Bent Hoie.

Kot je še dodal, je predlog zgodovinski, ker bo sedaj vsak posameznik - in ne zdravstvo - odločal o spremembi pravno priznanega spola.

Tako kot v številnih drugih državah morajo tudi na Norveškem trenutno ljudje, ki želijo uradno spremeniti spol, skozi vrsto postopkov, ki običajno trajajo več let. Prestati morajo poglobljene psihiatrične teste, hormonsko zdravljenje in operacijo.

Nov postopek spremembe spola bo enostaven - posameznik bo moral izpolniti dokument in ga dostaviti najbližji matični enoti. "Gre za enak postopek, kot obstaja za spremembo imena že od leta 2008. Lahko ga celo opraviš z enim klikom na spletu," je pojasnila Ingvild Endestad iz norveškega združenja gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualcev.

Ob tem se bo s spremembo zakonodaje znižala starostna omejitev za spremembo spola brez privolitve staršev, in sicer z 18 na 16. Za posameznike med šestim in 16 letom pa bodo morali na spremembo pristati starši. Če bo eden od njiju proti, se lahko oblasti odločijo glede na to, kaj je najboljše za otroka.

Otroci, mlajši od šest let, bodo lahko spremenili spol le, če imajo od rojstva s strani zdravnika potrjeno nejasnost pri spolnih organih.

Nevladna organizacija Amnesty International je predlog pozdravila kot "zgodovinski preboj" na področju človekovih pravic. Norveški parlament so pozvali k podpori, s čimer bi končali "desetletja diskriminatornih praks".

Norveška bi z novo zakonodajo postala ena najliberalnejših držav na svetu v tem oziru. Argentina je sicer že leta 2012 uvedla možnost spremembe spola zgolj z ustrezno izjavo.