Slovenija

»Nehajte objavljati fotografije otrok! Spolni izprijenci kar čakajo nanje!«

M.J.
5. 3. 2016, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

»Zaščitite svoje otroke! Ste lahko ponosni starši vašim prelepim otrokom, toda bodite previdni. Svarimo vas, da je objavljanje fotografij otrok na Facebooku nevarno!«

Arhiv Svet24

Eden izmed zadnjih trendov med mamami na Facebooku je objavljanje treh fotografij s svojimi otroci in nominiranje drugih mam, da storijo enako. Seveda ni nič slabega v tem, da fotografije delite s svojimi prijatelji in sorodniki, toda strokovnjaki opozarjajo, da lahko na ta način ogrozite varnost in zasebnost otrok (zlasti če so vaše objave javne). Tovrstne fotografije bi lahko pritegnile tudi spolne izprijence.

»Zaščitite svoje otroke! Ste lahko ponosni starši vašim prelepim otrokom, toda bodite previdni. Svarimo vas, da je objavljanje fotografij otrok na Facebooku nevarno!« Tako se glasi svarilo francoske policije, s katerim so hoteli opozoriti starše, da dobro razmislijo, preden na Facebooku objavijo fotografije svojih otrok. Obenem pa policija tudi poziva k prenehanju tovrstnih objav. Poleg spolnih izprijencev in psiholoških ter socialnih problemov, ki bi jih v prihodnje otroci lahko imeli, bodo starši v Franciji za tovrstna početja lahko tudi kaznovani z zaporno kaznijo.

Sodeč po francoskih zakonih o zasebnosti, bi lahko vsakdo, ki objavlja fotografije drugih oseb brez njihovega dovoljenja, bil kaznovan z letom zapora ali z denarno kaznijo do 45.000 evrov. Odvetnica Viviane Gelles je dejala, da so starši dolžni zaščititi fotografije svojih otrok. Nekateri francoski odvetniki pa celo opozarjajo, kako bi jih lahko, zaradi objave teh fotografij, njihovi otroci v prihodnosti tožili in sicer zaradi kršitve zasebnosti in od njih zahtevali denarno odškodnino. Čeprav je ta scenarij dokaj nemogoč, pa je po francoskih zakonih dovoljen. Zaradi tega so se zganili tudi pri Faceboku, kjer razmišljajo o opozorilu, ki bi uporabnika pred objavo obvestil, da bodo fotografije vidne vsem, ne samo sorodnikom in prijateljem.