Slovenija

Mu bodo stolček spodnesle obtožbe o spolnem nadlegovanju?

STA
8. 3. 2016, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes na rektorja Univerze v Mariboru Igorja Tičarja naslovil zahtevo po odvzemu pooblastil glavnemu tajniku univerze Teodorju Lorenčiču. Rektor želi zadevo rešiti s komisijo in zborom delavcev rektorata, ki ga je sklical za prihodnji teden.

Sviz je na "nevzdržne razmere na rektoratu, ki so posledica ravnanja gospoda Teodorja Lorenčiča," rektorja pisno opozoril že na začetku februarja.

Povod za današnji poziv pa je bilo prejetje pisma s podpisi zaposlenih na rektoratu, "ki je za glavnega tajnika univerze skrajno obremenjujoče". "Govori o spolnem nadlegovanju, šikaniranju zaposlenih, žalitvah, poniževanju in vulgarnem obnašanju glavnega tajnika do zaposlenih, na drugi strani so v pismu nanizani primeri nepojasnjenih in spornih premestitev, neutemeljene ukinitve delovnih mest zaposlenih, ki so si prišli navzkriž z glavnim tajnikom, sporne ocene za delovno uspešnost in druge nepravilnosti," so pojasnili na Svizu.

V javnem pozivu glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj opozarja rektorja, da je dolžen varovati dostojanstvo delavca pri delu. "Tega niste zagotovili, čeprav ste za razmere na rektoratu vedeli in ste zato zanje v celoti odgovorni. Pozivamo vas, da takoj izpeljete postopke ugotavljanja odgovornosti za obtožbe in do končnih ugotovitev gospodu Teodorju Lorenčiču, ki s svojim ravnanjem ogroža elementarno delovanje rektorata ter načenja ugled Univerze v Mariboru, odvzamete vsa pooblastila glavnega tajnika," je zapisal in dodal, da so danes na Inšpektorat RS za delo že naslovili zahtevo, naj preveri obtožbe.

Poziv po odločnejšem ukrepanju

Podoben poziv je v ponedeljek na Tičarja naslovil Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) ter zahteval odločnejše ukrepanje vodstva univerze in odstranitev domnevnih storilcev iz univerzitetnega delovnega okolja.

Rektor Tičar očitke, da ni ukrepal, zanika. "Je pa zelo 'zanimivo', da se napadi in obtožbe s strani sindikata oz. enostransko plasirane zgodbe v medijih, ki temeljijo na domnevno neprimernih ravnanjih, pojavijo vedno, ko se na rektoratu izvedejo ukrepi s ciljem ugotovitve stanja, ugotavljanja odgovornosti ali izboljšanja učinkovitosti pri uresničevanju strateških ciljev Univerze v Mariboru," je v današnjem odzivu na navedbe VSS zapisal Tičar.

Da bi razjasnil očitke, je Tičar že pred dnevi napovedal sklic zbora zaposlenih na rektoratu in imenovanje komisije, ki bo ugotovila, kaj je res in kaj ne. Zbor delavcev bo v torek 15. marca ob 9. uri, so povedali na univerzi.

Na ponedeljkovem kolegiju rektorja so prav tako sprejeli sklep o formiranju neodvisne komisije, ki jo bo vodil profesor s fakultete za varnostne vede Branko Lobnikar, ki je sodeloval že pri pripravi etičnega kodeksa univerze. "Tako težke obtožbe namreč zahtevajo nadvse resno obravnavo, rektor pa ni strokovnjak oz. je tudi sam eden izmed obdolženih za to stanje," so pojasnili na rektoratu. "Rektor se bo popolnoma izvzel iz celotnega dogajanja in bo v popolnosti in brez pridržkov spoštoval ugotovitve in sklepe komisije," so dodali.

Po za vodstvo univerze neprijetnih rezultatih ankete med zaposlenimi sta prejšnji teden prišli v javnost še pismi dveh uslužbencev rektorata, v katerih sta opisala domnevno zaskrbljujoče stanje na rektoratu. Izpostavila sta Teodorja Lorenčiča, ki je po pooblastilu glavni tajnik univerze, in vodjo kabineta rektorja Mirjano Babič, ki da zlorabljata svoj položaj in vpliv na rektorja za obračunavanje s sodelavci. Lorenčiču pripisujeta tudi spolno nadlegovanje, kar ta odločno zanika in pravi, da je sam žrtev mobinga.