Slovenija

Kranjskim vrtcem kaže na bolje

sta
8. 3. 2016, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kljub negativnemu mnenju računskega sodišča, ki je v vzgojno-varstvenem zavodu Krajnski vrtci med letoma 2012 in 2014 ugotovilo nepravilnosti, je konec lanskega in v začetku letošnjega leta sprejelo popravljalne ukrepe. Te je sodišče v porevizijskem poročilu ocenilo kot zadovoljive.

Arhiv Svet24
Popravljalni ukrepi so po mnenju računskega sodišča obrodili sadove.

Spomnimo, da so Kranjski vrtci pri naročanju materiala ravnali v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in napačno določili ocenjene vrednosti javnih naročil. Zaradi nižje ocenjene vrednosti so posledično naročila oddali na podlagi nepravilnih postopkov.

Thinkstock
V Kranjskih vrtcih so pri naročanju materiala v znesku 429.871 evrov, storitev v znesku 743.586 evrov in osnovnih sredstev v znesku 108.559 evrov ravnali v nasprotju z zakonom o javnem naročanju.

Soglasij niso pridobili

Revizorji so na podlagi slednjega ugotovili tudi, da zavod pri izvajanju posameznih postopkov oddaje javnih naročil ni objavil obvestil na portalu javnih naročil, v pogodbah ni navajal potrjenih računov, ki jih je pogodba zahtevala od podizvajalcev. Pridobljena niso bila niti soglasja nadzornega organa, prav tako slednji o spremembah in dodatkih k pogodbam ni bil obveščen. Zavod v pogodbah ni navajal rokov veljavnosti, ni zaračunal pogodbene kazni v znesku zaradi nepravočasne izvedbe del in ni pridobil ustreznih garancij za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti.  

Ravnateljica je po predhodnem soglasju sveta zavoda tako sprejela navodila za izvedbo postopkov javnega naročanja, ki so v uporabi od začetka letošnjega leta.