Svet

Na shodu Ku Klux Klana trije zabodeni

STA
28. 2. 2016, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na shodu rasistične organizacije Ku Klux Klan (KKK) v ameriški zvezni državi Kalifornija so v soboto zabodli tri osebe in aretirali 13 ljudi, potem ko so izbruhnili spopadi z nasprotniki KKK, je sporočila lokalna policija. Eden od zabodenih je v kritičnem stanju.

Policija je aretirala šest pripadnikov KKK in sedem njihovih nasprotnikov.

V 20. letih prejšnjega stoletja je ta organizacija imela tudi do štiri milijone članov, a število pripadnikov naj bi se po ocenah trenutno gibalo samo še med 5000 in 8000. Njihova glavna tarča so temnopolti, a skupina je organizirala napade tudi na Jude, priseljence in istospolno usmerjene. Do nedavnega je KKK napadal tudi katoličane.

Okoli poldneva se je šest pripadnikov KKK zbralo na prizorišču shoda v mestu Anaheim. Takrat so jih po navedbah prič napadli nasprotniki.

Tiskovni predstavnik lokalne policije Daron Wyatt je dejal, da je očitno na shod prišlo šest pripadnikov KKK, nato pa so jih napadli nasprotniki. Izbruhnilo je več ločenih pretepov, pri tem pa so bili zabodeni trije nasprotniki rasistične organizacije. Še dva člana KKK sta bila ranjena. Policija je aretirala šest pripadnikov KKK in sedem njihovih nasprotnikov.

Bela rasistična organizacija KKK je nastala leta 1965 po ameriški državljanski vojni, ko so se belci na jugu ZDA z nasiljem uprli prizadevanjem za enakopravnost na novo osvobojenih temnopoltih sužnjev.