Svet

Na referendumu bodo odločali o izgonu tujcev kriminalcev

STA
28. 2. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Švici poteka referendum, na katerem okoli pet milijonov volivcev odloča, ali naj se tujce, ki so zagrešili kaznivo dejanje, avtomatično izžene iz države. Izid je negotov, saj ankete kažejo na skoraj enakovredno razporeditev glasov nasprotnikov in podpornikov pobude. Če jo bodo podprli, bo Švica dobila eno najstrožjih zakonodaj o tujcih v Evropi.

Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, ne glede na to kako dolgo že živijo v Švici.

Proti pobudi so vse druge politične stranke v državi. 120 profesorjev prava in več kot 270 sedanjih in nekdanjih poslancev je podpisalo manifest proti referendumski pobudi. Avtomatizem pri izgonu zavračata tako vlada v Bernu kot parlament, saj da je v nasprotju s temelji pravne države in mednarodnim pravom.

Za referendumsko pobudo stoji desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), ki zahteva izgon "črnih ovc", brez možnosti, da bi lahko sodniki v posamičnih primerih odločili drugače.

Tujci, ki bi zagrešili kaznivo dejanje, bi, kot so si zamislili v SVP, ne glede na višino zagrožene kazni takoj izgubili pravico do bivanja v Švici. Izgon so v SVP predvideli za težka kazniva dejanja, kot so umor, trgovina z mamili in spolni napadi, a tudi za precej milejše prestopke, kot je zloraba socialnih prejemkov. Prav tako bi izgnali večkratne storilce lažjih kaznivih dejanj.

Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, ne glede na to kako dolgo že živijo v Švici. Prav tako bi veljala za v Švici rojene in odrasle potomce priseljencev, ki nimajo švicarskega državljanstva.