Zdravje

"Ne vem, če bo kdaj shodila in spregovorila"

D. B.
1. 2. 2016, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Šele po rojstvu svojih dvojčkov je 24-letna Brazilka dojela, kaj je pravzaprav virus zika. V intervjuju, ki ga je dala za enega od britanskih časnikov, poziva oblasti, naj se bolj posvetijo mamam z otroki, ki imajo zaradi okužbe z virusom možganske okvare.

Youtube
Nevrološke poškodbe je ustvarila kongenitalna infekcija, ne larvicid, droge ali cepiva.

Po napovedih strokovnjakov naj bi se z zika virusom letos okužilo od 3 do 4 milijone ljudi. Virus je nevaren predvsem za nosečnice, saj povzroča možganske okvare pri dojenčkih. Okužene nosečnice pogosto tudi splavijo, nekateri otroci pa umrejo kmalu po rojstvu. Zdravljenje te prirojene deformacije ni mogoče ne v prenatalnem obdobju ne po porodu.

Ena od okuženih nosečnic, 24-letna Brazilka in mati dvojčkov, Jacqueline Jessica de Oliveira je za britanski časnik The Guardian spregovorila o bolezni ter občutkih in strahovih, s katerimi se sooča po tem, ko so zdravniki pri njeni takrat še nerojeni hčeri odkrili mikrocefalijo.  

"Ko sem bila noseča tri mesece, sem imela simptome virusa, kot so mravljinci v rokah in po hrbtu. Po rokah sem dobila izpuščaje, imela sem povišano temperaturo. Takrat temu nisem posvečala velike pozornosti. V sedmem mesecu nosečnosti pa mi je zdravnica dejala, da jo nekaj skrbi. Sprejeli so me v bolnišnico in ko so naredili ultrazvok, so postavili diagnozo - mikrocefalija. Zmrazilo me je. Občutila sem, kako se svet ruši pod mojimi nogami, do takrat nisem verjela, da se mi kaj takega lahko zgodi," je dejala Jacqueline, ki je bila kasneje ob rojstvu dvojčkov zelo zbegana. "Spraševala sem se, kaj to pomeni. Rodila sem zdravega sina Lucasa in hčero Lauro, ki ima mikrocefalijo. Šele po rojstvu svojih otrok sem dojela, kaj je pravzaprav virus zika," je še povedala Jacqueline, ki še vedno ne ve, ali bo njena hči kdaj sploh shodila in spregovorila. "Slišala sem, da so druge matere obupane in da veliko jočejo. Prosim vas za več podpore in da se oblasti bolj posvetijo našim primerom," je še pozvala obupana mama.