Svet

Ponovno nastradali civilisti

M.J/STA
19. 3. 2016, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zračnih napadih na utrdbo skrajne sunitske skupine Islamska država v Siriji, mesto Raka, je bilo ubitih več deset ljudi. Med smrtnimi žrtvami je tudi 39 civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Med mrtvimi je najmanj pet otrok in sedem žensk, navedbe organizacije s sedežem v Veliki Britaniji povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Do novih letalskih napadov je prišlo dan po tem, ko je v istem mestu v napadih iz zraka umrlo 16 civilistov.

"Vemo, da ne gre za letala iz zavezništva okoli ZDA," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman. "Gre bodisi za sirska bodisi za ruska letala. A iz preteklih izkušenj vemo, da letala režima niso sposobna izvesti tako silovitih napadov," je ocenil.

Kot je še dodal po poročanju AFP, je cilj napadov "paralizirati Islamsko državo in ji preprečiti pošiljanje okrepitev iz Rake na območje Palmire".

Islamska država je Palmiro, ki je sicer na seznamu Unescove svetovne dediščine, zavzel maja lani. V zadnjih tednih je sirska vojska ob podpori ruskih letal skušala napredovati v smeri ponovne osvoboditve mesta.

Samo v soboto je bila Palmira tarča najmanj 70 napadov, navaja observatorij.

Rusija, ključna zaveznica sirskega režima, je ta teden začela umikati večino svojih vojaških sil iz Sirije. Še naprej pa napada džihadistične tarče, še posebej v okolici Palmire.