Svet

Protesti v podporo beguncem

M.J./STA
19. 3. 2016, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V več evropskih mestih so danes potekali shodi v okviru mednarodne akcije v podporo beguncem. Pod sloganom "Begunci dobrodošli" se je med drugim v Londonu zbralo okoli 15.000 ljudi, na Dunaju pa je podporo beguncem in nasprotovanje dogovoru med EU in Turčijo o vračanju prebežnikov po podatkih policije izreklo okoli 2500 demonstrantov.

Twitter
Proteste v podporo beguncem so priredili tudi v drugih evropskih mestih.

Shod v Londonu se je začel na londonski ulici Portland Place, največja množica pa se je nato zbrala na Trafalgarjevem trgu, poroča britanski časnik Daily Mail. Številni udeleženci so nosili transparente s protirasističnimi slogani.

Na shodu je sicer prišlo do posameznih spopadov med policijo in protestniki. Organizatorji so pred shodom sporočili, da je treba kljubovati vse bolj razširjeni islamofobiji in nedostojni obravnavi beguncev po Evropi.

Podobni shodi so na Otoku potekali tudi v Glasgowu in Cardiffu.

Tudi v središču Dunaja so se danes zbrali podporniki sprejemanja beguncev. Pod sloganom "Begunci dobrodošli! Ne trdnjavi Evropa!" so protestirali med drugim pred poslopjem parlamenta.

Tudi z gumijastimi čolni
Predstavnik organizatorjev je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da so s shodom želeli izraziti nasprotovanje politiki deportacij avstrijske vlade ter dogovoru med Turčijo in EU za zajezitev nezakonitih migracij proti Evropi, ki pa so ga organizatorji shoda na Dunaju označili za zločin.

Nekateri so na protest prinesli napihljive gumijaste čolne, da bi spomnili na migrante, ki so utonili v Sredozemskem morju, ko so poskušali doseči Evropo. Po navedbah organizatorjev se je na Dunaju zbralo 16.000 ljudi, a policija je ocenila, da se je zbralo le 2500 demonstrantov, še piše APA.

Proteste v podporo beguncem so priredili tudi v drugih evropskih mestih, med drugim v Franciji in Sloveniji. V Ljubljani se je zbralo več sto ljudi.