Svet

Madžarska z največjimi protesti proti vladni politiki doslej

STA
15. 3. 2016, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več tisoč ljudi je danes na ulicah madžarske prestolnice Budimpešta protestiralo proti politiki vlade premierja Viktorja Orbana na področju izobraževanja. Na največjih protestih proti vladni politiki od leta 2014 se je zbralo več kot 20.000 ljudi.

Twitter
Proteste v podporo beguncem so priredili tudi v drugih evropskih mestih.

Množica se je sprehodila skozi center mesta do parlamenta, kjer so premierju postavili ultimat.

"Če se do 23. marca Orban ne bo opravičil ljudem, ki so bili ponižani v zadnjih šestih letih, bomo za 30. marec sklicali enourno ustavitev dela po državi," je dejal Istvan Pukli, eden vodij gibanja in ravnatelj prestižne srednje šole v Budimpešti. Če to ne bo pomagalo, pa bodo pripravili še dve- ali triurne stavke, je opozoril.

K stavki je pozval tudi simpatizerje, zagrozil pa je s splošno stavko, če se vlada z učitelji ne bo pogajala o njihovih zahtevah, med katerimi je tudi odprava centralizacije šolstva, ki jo je uvedel Orban ob nastopu na položaj leta 2010.

Upor učiteljev zaradi slabih delovnih pogojev in vladnega nadzora nad šolstvom se je začel novembra lani in se letos samo še stopnjuje. Minuli mesec se je na protestih v Budimpešti zbralo več kot 10.000 ljudi.

Danes so bili med protestniki v glavnem učitelji, starši učencev in levičarski aktivisti, ki zahtevajo vrnitev določene avtonomije šolam, ki jim je bila odvzeta s šolsko reformo.