Svet

Talibanov mirovna pogajanja ne zanimajo

STA
5. 3. 2016, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Afganistanski talibani so danes sporočili, da ne bodo sodelovali na neposrednih pogovorih z afganistansko vlado, dokler se ne konča okupacija države s strani tujih enot in dokler oblasti ne bodo izpustile njihovih zapornikov. Zahtevali so tudi umik njihovih imen s črnih seznamov.

Talibani, Afganistan.

Predstavniki afganistanske vlade in talibanov naj bi se po navedbah pakistanskih obveščevalnih virov pripravljali, da bi se v prihodnjih dneh sestali na neformalnem srečanju v Pakistanu. A so predstavniki talibanov sedaj te navedbe zanikali, ker da ameriške enote še vedno izvajajo kopenske in zračne napade, stopnjujejo pa se tudi napadi afganistanskih sil. "Mula Mansur ni nikogar pooblastil za sodelovanje na pogovorih," so sporočili.

Tiskovni predstavnik afganistanske vlade Džavid Fajsal je medtem dejal, da mir predstavlja edino možno pot do boljšega Afganistana. "Kot veste, talibani niso ena skupina ali ena entiteta. Gre za ločene skupine in pogovarjali se bomo s tistimi, ki bodo prišli za mizo," je povedal.

Koordinacijska skupina, ki jo sestavljajo Afganistan, Pakistan, Kitajska in ZDA, si sicer za nadaljevanje neposrednih pogovorov med afganistansko vlado in talibani prizadeva že od decembra lani.

Edini krog neposrednih pogovorov doslej je potekal julija lani v Pakistanu. Udeležbo na drugem pa so talibani odpovedali zaradi smrti njihovega ustanovitelja Mule Omarja.

Od umika Natovih sil decembra leta 2014 so talibani povečali število atentatov in vojaških napadov po celotnem Afganistanu. Lani je bilo v spopadih ubitih več kot 11.000 civilistov in 12.000 afganistanskih vojakov, navaja dpa.