Svet

Na Slovaškem danes "najpomembnejše volitve v desetletju"

STA
5. 3. 2016, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovaški predsednik Andrej Kiska je danes ob oddaji svojega glasu na parlamentarnih volitvah pozval državljane na volišča. Opozoril je, da so to v teh težkih časih za Evropo, ko se sooča predvsem z begunsko in migrantsko krizo, morda najpomembnejše volitve za Slovaško v desetletju, zato bi bilo dobro, da bi bila udeležba čim višja.

reuters
Andrej Kiska

"To so težki časi za Evropo. Videli bomo, ali se je naša država sposobna določiti prioritete," je na volišču, kamor je prišel z ženo in mlajšim sinom, dejal Kiska. Izrazil je željo, da bi bila udeležba višja od 60 odstotkov.

"Vsakdo, ki mu je mar za Slovaško, bi se moral danes udeležiti volitev. Z napetostjo pričakujem, kakšni bodo rezultati," je še dejal predsednik.

Volišča na Slovaškem so se odprla ob 7. uri in bodo odprta do 22. ure. Za 150 poslanskih mest se poteguje 22 različnih strank, gibanj in koalicij, za preboj v parlament pa potrebujejo vsaj petodstotno podporo. Odloča lahko 4,4 milijona volilnih upravičencev.

Pomemben preizkus

Volitve so pomemben preizkus za premierja Roberta Fica in njegovo socialdemokratsko stranko Smer. V ospredju kampanje so bili begunci in migranti, ki so za Fica "največja grožnja", pa čeprav v njegovo državo vsaj zaenkrat ne pride skorajda nihče.

Ficu se sicer nasmiha nova zmaga, a ker so se v ospredje v zadnjem času prebile tudi socialne in ekonomske teme, bi stranka lahko izgubila absolutno večino v parlamentu in bi morala iskati koalicijskega partnerja. Mnogi ocenjujejo, da bo šla v koalicijo s skrajno desno, evroskeptično in nacionalistično Slovaško nacionalno stranko (SNS), skupaj s katero je že vladala v letih 2006-2010.