Svet

Peklenski taksi: »Pobral me je morilec«

Urban Klančnik
23. 2. 2016, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po ZDA in svetu še zmeraj odmevajo streli, ki jih je sprožil moški v mestu Kalamazoo v Michiganu. Pri tem je umrlo šest ljudi, počasi pa na plan curljajo podrobnosti napada. Strelec je bil taksist, ki očitno ni imel več stika z realnostjo.

Facebook
Dalton naj bi bil po besedah soseda skrben oče dveh otrok.

Policija je potrdila, da je napadalec 45-letni Jason Dalton, voznik taksija za podjetje Uber. In Dalton je, preden je začel streljati v naključne mimoidoče, pobral nekaj potnikov. Med njimi je bil tudi Matt Mellen, ki dela v lokalni pivovarni. Dalton je pobral Matta, le malce preden je začel svoj strelski pohod.

Daltonov sosed je vedel, da ima Dalton polavtomatsko pištolo, saj sta se o njej pogovarjala. 

NA POTI DO ZAROČENKE

Mellen je povedal, da se mu je Dalton zdel precej nenavaden že takoj, ko se je usedel v avtomobil: »Povedal mi je drugo ime, kot je pisalo na znački, a temu takrat nisem posvečal preveč pozornosti. Nato pa je vozil kot nor. Prevozil je nekaj rdečih luči in vijugal po cesti. Ko sem ga prosil, naj ustavi, je peljal kar naprej. Vprašal me je samo, ali ne želim priti do svojega prijatelja. Dejal sem mu, da bi rad tja prišel živ.« Nato je ustavil in Mellen je izstopil. Najverjetneje je bil njegova zadnja stranka, preden je začel streljati.

Facebook
Matthew Mellen je vedel, da s taksistom nekaj ni v redu, a ni nihče reagiral.

OPOZORILO

Mellen je nato s svojo zaročenko objavil opozorilo na družbenem omrežju Facebook. Objavila sta Daltonovo fotografijo in pripisala, da je voznik nevaren. »Hotela sva opozoriti svoje prijatelje, da se ne bi usedli v taksi tega moškega,« je pozneje povedala Mackenize Waite, Mellenova zaročenka. Seveda se jima ni niti sanjalo, da se je Matt vozil z morilcem, ki je malo zatem umoril šest ljudi. Na facebooku sta zapisala: »Prebivalci Kalamazooja, pozor!!! Voznik Uberja z imenom Jason, ki vozi chevy equinox, ni varen voznik. Pred kakšno uro se je moj zaročenec peljal z njim in vozil je povsem noro. Pobrusil je avtomobil, ko je prevozil stop znak na Hendersonovi, a je peljal kar naprej. Nato je peljal 130 kilometrov na uro po zahodni glavni cesti in vijugal sem in tja proti nasproti vozečim vozilom. Čeprav je moj zaročenec prosil, naj ustavi, tega ni hotel storiti. Ko je končno ustavil, se je delal, da se ni zgodilo nič. Prosim vas vse, da pazite, če boste poklicali podjetje Uber. Poklicala sva 911, a niso bili zainteresirani.«

Ustrelil jih je na parkiriščih 

Michiganska policija je sporočila, da so bili na parkirišču pred Cracker Barrel ubiti Mary Lou Nye (63), Mary Jo Nye (60), Dorothy Brown (74) in 68-letna Barbara Hawthorne. Na parkirišču pred Seelye Kia pa sta bila ubita še 17-letni Tyler Smith in njegov oče Rich Smith. Med ustreljenimi je bila tudi 14-letnica, ki pa je na srečo preživela. 

SEDMA ŽRTEV PREŽIVELA 

Dalton, ki je oče dveh otrok, se je policiji predal v nedeljo. Policija je pozneje sporočila, da je Dalton s svojim avtomobilom kar pet ur teroriziral mesto. Medtem je v osem ljudi izstrelil 30 nabojev. Sprva so poročali o sedmih smrtnih žrtvah, saj so v bolnišnici 14-letno deklico, ki so jo pokosili streli, že razglasili za mrtvo. Nato pa je deklica nenadoma stisnila roko svoje matere, in čeprav je v kritičnem stanju, obstaja možnost, da bo preživela.

BI POKOL LAHKO PREPREČILI?

Mellen je povedal, da verjame, da bi tragedijo lahko preprečili. Po vožnji je namreč poklical na podjetje Uber in jim povedal, da z njihovim taksistom nekaj ni v redu, da je nevaren. Prav tako sta z zaročenko poklicala na 911, a tudi tam se jim vsega skupaj ni zdelo vredno preveriti. »Res sem bil prepričan, da bi morali tega moškega spraviti s ceste. Na žalost sem imel prav,« je povedal Mellen.

STRANKO POBRAL MED STRELJANJEM

Facebook
Na tem parkirišču sta bila ubita 17-letni Tyler Smith in njegov oče Rich Smith.

Mellen pa ni edini, ki ga je Dalton pobral pred napadom ali med njim. Po prvem streljanju je pobral Keitha Blacka in Saro Reynolds (25). Slednja je povedala, da se je Dalton pritoževal nad slabimi kritikami oziroma ocenami, ki jih je prejel od strank. Rekel je, da so mu slabe kritike dajali pijani ljudje, ki jih je vozil domov in niso prenesli, da je zapeljal v nekaj lukenj. »Ni se mi zdel jezen, pač zamrmral je besede v svojo brado.« Sara seveda takrat ni vedela, da sedi v avtomobilu z moškim, ki je malo prej umoril več ljudi. Pozneje je dejala, da je le srečna, da je še živa.

Dalton se je med streljanjem odpeljal tudi domov, a kaj je tam počel, za zdaj nihče ne ve. 

UPAM, DA NISI TI STRELEC

Moški iz Indianapolisa, ki se je predstavil samo kot Derek, se je z družino mudil na obisku v Kalamazooju. Čeprav je slišal, da je prišlo do streljanja, ni vedel, da je v to vpleten voznik podjetja Uber. Z roko je ustavil taksi in z družino so se usedli v avtomobil. Derek se je usedel poleg Daltona. »Moj oče je omenil situacijo s strelcem in v šali sem rekel vozniku, da upam, da ni on. Samo zmajal je z glavo. Še enkrat sem ga vprašal, ali zagotovo ni on, pa je samo rekel, da ni, da je le utrujen. Po tem smo imeli popolnoma normalno vožnjo.« Le dvajset minut pozneje so Daltona aretirali.