Svet

Se Britanci poslavljajo od EU?

Žiga Kariž
23. 2. 2016, 22.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav je angleškemu premierju Cameronu v petek uspelo izpogajati dogovor o reformi EU, ki bi Britancem prinesel poseben status, je odkritih privržencev razdružitve vedno več. Najglasnejši med njimi je razvpiti župan Londona Boris Johnson.

Reuters
Cerar je ocenil, da so s sklenjenim dogovorom slovenski interesi zavarovani. Tudi v primeru izhoda Velike Britanije iz EU naše gospodarstvo ne bi utrpelo večje škode.

Angleži se že vse od krize poigravajo z idejo, da bi zapustili Evropsko unijo. Krizo so razmeroma hitro prebrodili in nič kaj jim ni všeč zamisel, da bi z njihovim denarjem reševali Grčijo ali katerokoli drugo državo. Skrbi jih tudi vse večji naval migrantov, predvsem pa v EU vidijo zgolj stroške in skrbi ter nikakršnih koristi. Da bi utišal vedno glasnejše kritike, je premier Cameron v petek na pogajanjih z vrhom EU Angliji zagotovil velike ugodnosti.

Vsebina dogovora

Ključne točke dogovora za Britance so poleg možnosti omejitve socialnih pravicne britanskim delavcem na Otoku za sedem let še zagotovilo, da območje evra ne more spodkopati enotnega trga, zaščita britanskega funta in izrecna potrditev, da evro ni edina valuta v Uniji, ter zagotovilo, da britanskim davkoplačevalcem ne bnikoli treba reševati evrskih držav pred bankrotom.

Kaj pomeni izhod?

O tem, ali zapustiti EU ali ne, se bodo na Otoku odločali 23. junija. Če bi se odločili zapustiti Unijo, bi največ škode utrpelo gospodarstvo, saj bi EU za angleške izdelke ponovno uvedla carine, končal bi se prost pretok blaga, storitev, denarja in delovne sile. Tisti, ki zagovarjajo obstanek v Uniji, svarijo, da bi izstop odgnal investitorje, gospodarstvo pa bi izgubilo velik trg. Kar 44,6 odstotka vseh dobrin, ki jih Velika Britanija izvozi, je namenjeno na trge EU. Ob tem pa kar 53 odstokov vsega, kar Britanija uvozi, prihaja iz EU. Slovenija je v Britanijo lani izvozila za slabe pol milijarde ter uvozila za 322 milijonov evrov blaga in storitev. Celoten izvoz Slovenije je v letu 2015 znašal 23,9 milijarde evrov.

 "Pred nami je ena od največjih odločitev, s katerimi se bo soočala ta država v času naših življenj," pravi David Cameron o referendumu, kjer se bodo odločali ali zapustiti EU ali ne. 

Padec funta

Kljub opozorilom gospodarstva, da bi izstop v tem trenutku lahko zaustavil gospodarsko rast, je velik del angleške politike naklonjen razdružitvi. Čeprav je bil v petek sklenjen dogovor, je kar šest ministrov v Cameronovi vladi že v soboto izjavilo, da bo Angliji bolje brez EU. Včeraj se jim je pridružil še župan Londona, karizmatični Boris Johnson, ki velja za naslednika Davida Camerona na čelu konservativne stranke. V svoji izjavi je strah pred izhodom iz EU označil za pretiranega in izrazil mnenje, da bo šlo Britancem brez EU še vedno dobro, če ne celo bolje.

A že njegov govor je imel hude finančne posledice. Na trgu valut je vrednost funta strmo padla, celo na najnižjo vrednost v zadnjih desetih letih. Poleg tega so opozorila prišla tudi s severa države, kjer so škotski politiki že napovedali, da bi v primeru, da Velika Britanija zapusti EU, ponovno sprožili vprašanje odcepitve Škotske.