Slovenija

Cerar o predlogu za referendum

STA
5. 3. 2016, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predlog SDS za referendum o nastanitvi migrantov je po oceni premiera Mira Cerarja strokovno nedorečen, referendum pa v tem trenutku nepotreben, saj vlada položaj obvladuje. Kot je Cerar dejal po strankinem posvetu v Celju, sam načelno ne nasprotuje referendumu o tem vprašanju, vendar pa bi moral biti predlog zanj strokovno pripravljen in smiseln.

sta
Miro Cerar

Na posvetu največje vladne stranke v Celju so poleg njenega predsednika, premierja Cerarja med drugim sodelovali še podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez, poslanci, ministri, svetniki, predsedniki lokalnih odborov in člani.

Cerar je v izjavi za medije po srečanju pojasnil, da je vodstvo SMC predstavnike stranke iz lokalnih okolij seznanilo s položajem glede obvladovanja migrantske krize. Informirali so jih o tem, da Slovenija vseskozi obvladuje migrantski tok, da z njimi ravna humanitarno in da obenem skrbi za varnost slovenskih državljanov. Prav je, da se ljudem ta vprašanja pojasnijo, da ne bi prihajalo "do nepotrebnih strahov, sovražnih nastopov ali hujskaštva", je povedal premier.

Ob tem priložnosti je Cerar komentiral predlog SDS o izvedbi posvetovalnega referenduma glede nastanitve migrantov. Kot je dejal, je predlog strokovno nedorečen, obenem pa je tudi nepotreben, saj vlada razmere obvladuje. Takšno stališče bo Cerar, kot je napovedal, tudi predstavil na vrhu stranke in predlagal, da SMC razpisa tega referenduma ne podpre.

Vendar pa to po njegovih besedah ne pomeni, da referendumu nasprotuje. Če bo treba, se lahko v prihodnjih mesecih tudi razpiše, se bo pa premier zavzel, da bo pripravljen strokovno in da bo referendum smiseln.