Svet

Merklova zavrnila predlog o zaprtju balkanske migracijske poti

sta
16. 2. 2016, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zavrnila predlog višegrajske skupine o zaprtju balkanske migracijske poti, s čimer bi migrantom preprečili nadaljevanje poti proti severu Evrope.

Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel

Merklova je dejala še, da na srečanju voditeljev EU ne pričakuje napredka glede kvot za prerazporeditev prosilcev za azil med članice EU, glede na to, da so doslej prerazporedili manj kot 1000 beguncev od načrtovanih 160.000.

Merklova se je ob tem zavzela za sodelovanje med EU in Turčijo za reševanje migrantske krize. Višegrajska skupina, ki jo sestavljajo Poljska, Slovaška, Češka in Madžarska, je v ponedeljek obljubila pomoč Makedoniji in Bolgariji pri zaprtju njunih južnih meja, da bi zajezili migracije, če Grčiji in Turčiji ne bo uspelo zmanjšati števila prihodov migrantov. S tem bi se lahko Grčija soočila z drastičnim naraščanjem števila migrantov na svojem ozemlju, de facto pa bi bila izključena iz schengenskega območja. 

Zaprtje mej med Bolgarijo in Makedonijo ter Grčijo bi po prepričanju Merklove imelo negativne posledice za Grčijo, EU kot celoto in posledično tudi za schengen. Merklova je zato poudarila, da se bo na zasedanju Evropskega sveta v četrtek in petek zavzemala za tesno sodelovanje med EU in Turčijo pri reševanju migrantske krize. Nemška kanclerka je prepričana, da bodo le tako lahko uspešno reševali vzroke za migrantsko krizo in izboljšali varovanje zunanje meje EU.