Slovenija

Vstaja Kučanovega klana - na juriš!

Matej Klarič
16. 2. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj je potekala prva seja foruma starejših, ki so ga v decembru ustanovili Socialni demokrati. Stranka želi očitno večji poudarek dati volilni bazi upokojencev, ki presega tretjino vseh volilnih upravičencev. Kot so dejali, želijo na naslednjih volitvah osvojiti največje število glasov. Pri tem pa očitno računajo tudi na volilno bazo stranke upokojencev, Desus.

Nikola Miljović/M24
Foruma se je včeraj udeležilo okrog 30 ljudi. Med njimi ni bilo Milana Kučana.

Predsednik foruma je upokojeni Franc Hočevar, v javnosti bolj znan kot nekdanji direktor inštituta Soča in tudi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Kot nam je dejal po seji, želijo s forumom obuditi in obnoviti socialnodemokratske vrednote in opozoriti na številne težave, ki spremljajo starejše ljudi: »Želimo doseči, da se že sprejeti zakoni, ki zadevajo starejše, uresničujejo. Ni nam vseeno, kaj bo z zdravstvom, bolniško blagajno. Starost spremljata oslabelost in bolezen, zato nas čakalne vrste še bolj prizadenejo,« je pojasnil. Poudaril pa je tudi potrebo po medgeneracijskem dialogu in novih delovnih mestih, ki bi omogočili tudi vzdržnost pokojninske blagajne.

Položaj upokojencev se poslabšuje

V skupni izjavi je forum zapisal, da se položaj upokojencev poslabšuje in da je v parlamentu treba postaviti zahteve za spoštovanje pravic upokojencev. Kot je dejal Hočevar, od tega definitivno ne bodo odstopili. Miloš Pavlica, nekdanji poslanec in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pa je izpostavil, da je bila izredna uskladitev pokojnin, s katero so zaobšli zakonske določbe in znižali višino dviga pokojnin, na meji zakonitosti. »Tudi delovanje koalicije pri teh vprašanjih mora biti bolj restriktivno,« je delovanje koalicije pokritiziral Pavlica. Dodal je, da delež za pokojnine v BDP pada, čeprav se število upokojencev povečuje.

Nikola Miljović/M24
Seje sta se udeležila tudi nekdanja poslanca SD Miran Potrč in Majda Potrata. Slednja je dejala, da upokojencev ne moremo jemati zgolj kot strošek.

Kučan je podprl ustanovitev foruma starejših

Prvi predsednik države Milan Kučan je decembra s svojo prisotnostjo podprl ustanovitev foruma. Na spletnih straneh stranke SD je zapisano, da forum sestavljajo starejši člani stranke, med katerimi je tudi Milan Kučan. Na ustanovnem kongresu je dejal, da stranka ne sme obračati hrbta preteklosti in starejšim članom ter da mora ponovno vzpostaviti stik z mladimi, ki so temelj stranke za prihodnost. Na spletnih straneh SD so še zapisali, da se je odločil za aktivno delo v forumu, kar je za stranko dobra informacija. Včeraj pa so nam, v nasprotju z omenjenimi navedbami, iz službe za odnose z javnostmi sporočili, da Kučan ni član omenjenega foruma. Njegova prisotnost je pokazatelj, da nekateri pomembni posamezniki stranko očitno vidijo kot vodilno silo v prihodnje in da bodo v to usmerili svoje moči. Pomenljivo je, da se je odločil podpreti ravno SD. Na podoben način je leta 2011 podprl kandidiranje Zorana Jankovića na državnozborskih volitvah. 

Ne želijo biti debatni klub

Kot je dejala članica foruma, nekdanja poslanka Majda Potrata, tudi po tem, ko so sestopili s pomembnejših položajev, njihova želja po predajanju znanja ni usahnila: »Starejši ne želimo biti obravnavani kot strošek. Imamo pravico do uživanja varne, zdrave in kakovostne starosti. Da pa hkrati vemo tudi, kako se da odpirati vrata mlajši generaciji.« Nekdanji novogoriški župan in poslanec Mirko Brulc je dodal, da ne želijo biti samo debatni klub, temveč želijo nekaj doseči, tudi s pritiskom na vse poslance, ne samo na tiste, ki prihajajo iz SD. Pavlica pa je poudaril, da ne želijo graditi stranke v stranki: »Želimo združiti gremij uglednih bivših politikov, gospodarstvenikov, znanstvenikov. Uporabiti ga želimo za to, da utrdimo program socialnodemokratske misli.«

Koliko Desus skrbi za upokojence

Brulc je na vprašanje, koliko bodo s tem povrnili upokojensko bazo stranki SD, dejal, da »je zelo diskutabilno, koliko Desus skrbi za upokojence. Vem, koliko smo kot poslanci prispevali k temu, da bodo upokojenci boljše živeli.« Tako je namignil, da omenjena stranka zanje ni naredila dovolj. Ker bodo z aktivnim delom posegli tudi v volilno bazo Desusa, smo za mnenje o tem, kako gledajo na ustanovitev foruma starejših pri konkurenčni stranki, povprašali tudi njih. Kot nam je sporočila njihova tiskovna predstavnica Nina Stankovič, se z organizacijo drugih strank ne ukvarjajo in ne obremenjujejo. Da pa gre pri SD samo še za enega izmed dodatnih forumov, kar je popolnoma legitimno. »Na zadnjih volitvah smo dosegli najboljši rezultat, torej volivci precej dobro vedo, katera stranka je tista, ki je daleč najbolj aktivna pri zagovarjanju pravic starejših in upokojencev,« je še dejala Stankovičeva.

Arsen Perić/M24
Milan Kučan je decembra na ustanovnem sestanku podprl ustanovitev foruma starejših in dejal, da stranka ne sme pozabiti svojih korenin.

Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Temeljito se nameravajo posvetiti tudi zdravstveni reformi. Na naše vprašanje, ali to pomeni, da bodo vztrajali tudi pri tem, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so dejali, da je to določeno že v koalicijski pogodbi. Hočevar je še dodal, da je bi se lahko uvedla splošna dajatev, ki ne bi bila dražja od dopolnilnega zavarovanja, pa bi bila osnovana na principu sorazmernosti: »Nekomu je 27 evrov veliko, drugemu pa to ne pomeni nič. Če bi vsi dajali od svojih prihodkov procentualno, glede na zaslužek, bi bilo to bolj pošteno.« Omenil pa je tudi, da so financerji akcij proti ukinitvi, za katere se ve, kdo so, tako močni, da se ta ukinitev še ni izpeljala.

Nikola Miljović/M24
Franc Hočevar je dejal, da bi moralo biti plačevanje zdravstvenih prispevkov bolj pravično urejeno. Bogatejši bi po njegovem mnenju morali plačevati več.

Ker volivci precej verjetno ne bodo še enkrat volili za novo stranko z novimi obrazi, se očitno fokus preusmerja na SD, ki želijo spet postati največja stranka v državi.

Spet želijo postati največja stranka

Poudarili so tudi, da že pripravljajo volilni program, ki se dotika tem, povezanih s starejšimi. Kar nakazuje na to, da se očitno pripravljajo tudi na morebitne predčasne volitve. S tem se najverjetneje potrjujejo ugibanja, da bo stranka SD tista, ki bo ciljala na prvo mesto na naslednjih volitvah. Razočarani volivci namreč precej verjetno ne bodo še enkrat volili za novo stranko z novimi obrazi. Tako sta ju razočarali dve stranki, naprej Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića in zdaj še stranka Mira Cerarja, ki ji vse bolj pada priljubljenost. Forum starejših, ki ga je z udeležbo na ustanovni seji podprl tudi Milan Kučan, nakazuje prav to možnost. V njem zbrani starejši posamezniki bodo z znanjem in izkušnjami skušali izoblikovati alternativo sedanji oblasti. Pojavlja pa se vprašanje, ali na tej poti vidijo aktualnega predsednika SD Dejana Židana ali pa bodo želeli na čelu stranke pred naskokom na vrh videti drugo ime.