Slovenija

Nerazumnost vodila v propad

pk
16. 2. 2016, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slaba banka je pred letom dni na dražbi za dobre štiri milijone kupila propadajoč, sicer pa nov kompleks. Ta naj bi služil kot socialni center. Njegovi prostori ostajajo prazni.

sta
Navzven prijetnega videza, navznoter še nedokončan – čaka na kupca in uporabnike. DUTB, lastnik socialnega centra, ga poskuša prodati.

Odgovore na to, kje se je zalomilo, da stavbi v Vrtojbi propadata in nista v uporabi, temveč celo ustvarjata dodatne stroške (nujno vzdrževanje in varovanje), je treba iskati vsaj na štirih koncih; pri Občini Šempeter - Vrtojba, slabi banki, Domu upokojencev Nova Gorica in investitorju oziroma graditelju, to je Zavod za izgradnjo centra (ZIC).

STA
DUTB pojasnjuje, da zanimanje za nakup obstaja, vendar se pojavljajo težave pri pridobivanju dokumentacije.

Kaj se je zgodilo

Slednji je v 55-odstotni lasti družbe Kampa, katere stoodstotni lastnik je Gradbeništvo Marc iz Ajdovščine, 45-odstotni lastnik zavoda pa je Občina Šempeter - Vrtojba. Občinski vložek v tem primeru je zemljišče, katerega vrednost je bila ob začetku gradnje centra okrog milijon evrov.

STA
Župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk pravi, da je njihova izguba v primeru centra nekaj denarja in vložek v obliki zemljišča.

Po pogovoru z vsemi vpletenimi izvemo, da je bilo že na začetku storjenih nekaj napačnih potez. Eden izmed ključnih trenutkov, ko je že bilo jasno, da bo usoda objekta žalostna, pa je bil, ko je zavod, ki ga je gradil, začel postavljati nerazumne pogoje nakupa. Cena kompleksa se je namreč precej zvišala; investitor je s prvotnih osem milijonov ceno objektov dvignil na kar 12 milijonov evrov. In v tej fazi je, če je prej še kazal naklonjenost, od namere, da pride v objekt, odstopil Dom upokojencev Nova Gorica. Ta je še pojasnil, da tudi sicer ne potrebuje celega kompleksa, ampak le okoli 30 postelj.

Cena kompleksa v Vrtojbi je zdaj precej ugodnejša in verjetno bolj sprejemljiva za interesente.

Ali je zanimanje

Nekaj časa je bil v igri italijanski interesent, ki je za dom ponujal štiri milijone, a je bil ta znesek za investitorja prenizek. Kot pravi Bojan Stante, direktor Doma upokojencev Nova Gorica, stavbe niso najeli tudi, ker so ocenjevali, da bi v imeli težave z zapolnitvijo razpoložljivih kapacitet v socialnem centru. »Žal mi je, da je razmeroma lep objekt prazen,« pove Stante.

Mediaspeed
Direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante pravi, da bi v centru najeli kvečjemu okoli 30 sob, ne več.

Rešitve še ni na obzorju, si pa DUTB, lastnik nepremičnine v Vrtojbi, prizadeva prodati objekta, in sicer v obstoječem stanju. »Zanimanje za nakup obstaja, težave se pojavljajo pri pridobivanju dokumentacije, saj so prejšnji lastniki tako objekt kot pravna razmerja pustili v zelo neurejenem stanju. DUTB si v sodelovanju z lokalnimi ustanovami prizadeva razmere urediti,« sporočajo.