Črna kronika

Rodila mrtvega otroka zaradi napačne odločitve zdravnika

Š.Š
16. 2. 2016, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

24-letnica se je pred nekaj dnevi zgodaj zjutraj odpravila v porodnišnico v Vinkovcih, kjer so ji po njenih trditvah predrli mehur, da bi ji “odtekla voda”.

»Na naravni porod sem čakala do pol devete ure zvečer, ko so me zopet dali porodniško mizo in takrat se je zame začel pekel. Začeli so mi skakati po trebuhu, da bi se moj Ivano rodil po naravni poti. In se je, a ni zajokal, kajti takrat ni bil več živ. Še pred petimi minutami sem slišala njegovo bitje srca, videla sem to njegovo malo glavico, rokice, nogice in kar na enkrat je okrog mojega sina skakalo deset zdravnikov, jaz pa sem ležala v mlaki krvi« je povedala svojo zgodbo obupana mati. 

Nato pa je sledilo 13 ur popadkov in kot da to ni bilo dovolj za porodnico je morala prenašati še nesramne in neprimerne komentarje prisotnega zdravnika. Že takrat se je izkazalo, da bo verjetno carski rez očitno edina in tudi najboljša rešitev za težave, ki so bile vse hujše. Zdravnik ji je navkljub vsemu serviral besede kot so “neumnica, rodila boš naravno”.

In ker se po vsem tem času otrok še vedno ni spustil v porodni kanal, so se odločili, da ji okoli 16.30 dajo v podpis dovoljenje za carski rez. Kljub podpisu se zdravnik še vedno ni odločil za ta poseg. Namesto, da bi ji naredili carski rez, za kar se je kasneje izkazalo, da bi bila najboljša in edina rešitev pa jo je zdravnik še dve uri in pol po podpisu dovoljenja za carski rez silil, da skače po žogi za pilates, čeprav ni imela niti toliko moči, da bi lahko sama vstala iz postelje. 

Oče 24-letnice je vse skupaj potrdil in povedal, da so vložili kazensko prijavo zoper zdravnika Nikolo Kolaka, ki je po njegovih informacijah suspendiran. Oče je še upal, da bi obdukcija pokazala, da je bil otrok do poroda popolnoma zdrav. Torej da se je razvijal tako kot bi se moral in da je umrl tik pred porodom, ko naj bi se napil plodovnice in se zadušil. 

V porodnišnici v Vinkovcih pravijo, da je v teku postopek notranjega strokovnega nadzora zaradi pritožbe družine. Dokler nadzor ne opravi svojega dela in dokler ne dobijo mnenja stroke, ne morejo dati nobene konkretne izjave.