Svet

Na odročnem nahajališču žada v Mjanmaru znova zemeljski plaz

sta
26. 12. 2015, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na odročnem rudniškem območju na severu Mjanmara se je vsul zemeljski plaz in morebiti zasul več deset ljudi. Gre za območje nahajališč žada, ki ga je že prejšnji mesec prizadel smrtonosen zemeljski plaz, v katerem je življenje izgubilo najmanj 115 ljudi.

Wikipedia
Žad

Zemeljski plaz se je vsul v petek v Hpakantu v zvezni državi Kachin, ki je središče izkopavanja žada v Mjanmaru. Lokalne oblasti so sporočile, da reševalna akcija poteka in da iščejo morebitne žrtve, a da o številu trenutno še ni mogoče govoriti. V nesreči se je vsul ogromen kupu odpadnega materiala, ki so ga tam odložili stroji rudarskih podjetij med procesom rudarjenja.

Po nekaterih poročilih naj bi pogrešali do 50 ljudi, ki naj bi jih pokopal plaz. A lokalne oblasti so znižale te ocene in govorijo samo o posameznih pogrešanih.

Velika večina najbolj kakovostnega žada, ki ga najbolj cenijo na Kitajskem, izvira prav iz Mjanmara, kjer posel s temi poldragimi kamni obvladuje več milijard dolarjev vredna industrija, povezana z vojaško elito.

Zemeljski plazovi so velika nevarnost za ljudi, ki na skrivaj kopljejo po odpadnem materialu v upanju, da bodo našli kos žada, ki jim bo prinesel bogastvo.