Svet

V Ramadiju hudi spopadi med iraškimi silami in Islamsko državo

sta
26. 12. 2015, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iraške sile bijejo oster boj s pripadniki skrajne Islamske države, ki branijo nekdanji vladni kompleks v središču Ramadija na zahodu Iraka. O smrtnih žrtvah dosedanjih spopadov poročajo na obeh straneh.

Reuters
Ramadi.

Potem ko so v torek vladne sile s silovito ofenzivo razbile obrambo džihadistov okoli središča Ramadija, pa napredek iraške vojske od takrat upočasnjujejo ostrostrelci, samomorilski napadalci, obcestne bombe in druge pasti.

Čeprav so se upi o hitri zmagi razblinili, iraške elitne protiteroristične sile in vojska počasi napredujejo skozi opustošeno prestolnico province Anbar. Dosegle so nekdanji vladni kompleks, če bi jim ga uspelo osvojiti, bi bil to pomemben korak k ponovnemu zavzetju Ramadija.

V petek so bili po navedbah iraških varnostnih virov v spopadih v Ramadiju ubiti trije pripadniki vladnih sil. Džihadisti pa naj bi utrpeli veliko hujše izgube, saj naj bi jih samo v petek ubili najmanj 23.

Ob začetku operacije v torek so iraške sile ocenile, da je v središču Ramadija utrjenih okoli 400 borcev Islamske države. Napredek vladnih sil pa zavira morebitna prisotnost več deset družin, ki naj bi bile ujete na območju bojev in jih Islamska država uporablja za živi ščit.

IS je začela ofenzivo v Iraku pred 18 meseci, v zadnjem času pa je izgubila več ključnih mest. Če bo iraškim silam uspelo ponovno osvojiti strateško pomemben Ramadi, ki velja za trdnjavo IS v državi, bo to njihova največja zmaga doslej.