Svet

Za parlamentarne volitve v Iranu 12.000 kandidatov

sta
26. 12. 2015, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za parlamentarne volitve v Iranu je kandidature vložilo skoraj 12.000 kandidatov, kar je največ po islamski revoluciji leta 1979, danes poročajo tamkajšnji mediji.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani.

Do petka, ko se je iztekel rok za prijave, je kandidature vložilo 70 odstotkov več kandidatov kot na prejšnjih volitvah leta 2012. Za 290 sedežev v madžlisu se bo potegovalo več kot 1100 žensk, kar je trikrat več kot pred štirimi leti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število kandidatov za volitve, ki bodo 26. februarja, se bo sicer po pričakovanjih zmanjšalo, ko bo o vlogah odločil svet varuhov. Končni seznam bo objavljen 9. februarja.

Hkrati s parlamentarnimi volitvami bodo potekale tudi volitve v svet izvedencev, ki nadzoruje delo vrhovnega voditelja, ajatole Alija Hameneja, in bo izvolil njegovega naslednika, če ta umre.

Predsednik Hasan Rohani, ki je bil izvoljen leta 2013 z obljubami o večjih socialnih in političnih svoboščinah, je večji del prve polovice mandata posvetil pogajanjem o jedrskem programu, ki so se končala julija z dogovorom s šesterico velikih sil.

Rohani, ki ga leta 2017 čakajo volitve, namerava preostanek mandata posvetiti gospodarskim in socialnim reformam. Za to bo potreboval podporo večine v naslednjem sklicu parlamenta. V sedanjem sklicu se je soočal z glasno opozicijo konservativcev, ki so nasprotovali tudi jedrskemu sporazumu.