Slovenija

V Slovenj Gradcu bodo zgradili še dva nova vrtca

sta
26. 12. 2015, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mestna občina Slovenj Gradec načrtuje, da bo v letu 2016 v javno-zasebnem partnerstvu zgradila dva nova vrtca, in sicer na Legnu in v Podgorju s skupno devetimi oddelki. Na javni razpis je prispela samo ponudba konzorcija družb Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec in Lesoteka hiše, s katerima ima občina že izkušnje pri gradnji vrtca v Šmartnem.

Delfino Blu

Potem ko je Mestna občina Slovenj Gradec v javno-zasebnem partnerstvu zgradila nov lesen vrtec v Šmartnem, ki je vrata odprl 1. septembra letos, zdaj na podoben način načrtuje še gradnjo vrtcev na Legnu in v Podgorju, medtem ko je sprva načrtovana gradnja vrtca na Selah z enim samim oddelkom iz načrtov nedavno izpadla.

Kot je na zadnji redni seji občinskega sveta pojasnila direktorica občinske uprave Vesna Kozlar, je namreč test upravičenosti pokazal, da gradnja vrtca na Selah ni ekonomsko upravičena, zato jo je občina izključila iz 15-letne koncesijske pogodbe, ki jo bo predvidoma v začetku januarja 2016 podpisala s konzorcijem družb, ki je poslal ponudbo. Za vrtec na Selah pa bo iskala drugo rešitev.

Konzorcij bo tako predvidoma maja 2016 začel graditi nova dva vrtca, ki bosta nadomestila zdajšnji enoti vrtcev na Legnu in v Podgorju, ki spadata pod okrilje javnega Vzgojno varstvenega zavoda Slovenj Gradec. Na občini predvidevajo, da bosta vrtca nared do začetka šolskega leta 2016/2017.

Naložba v oba vrtca je ocenjena na 2,2 milijona evrov (brez DDV), občino pa bo letno stala 249.000 evrov, k čemur je treba prišteti še letno nekaj manj kot 66.000 evrov za stroške obratovanja, ki bi jih občina plačevala tudi v primeru, da bi gradila brez javno-zasebnega partnerstva.

Na občini so izračunali, da je gradnja z javno-zasebnim partnerstvom ugodnejša, kot če bi se občina za naložbo zadolžila, hkrati pa koncesionar 15 let nosi vsa tveganja v zvezi z izvedbo gradnje. Oba vrtca bosta namreč v last občine prešla po 15 letih, ko bo pretekla koncesijska doba.