Svet

Konec sanj za Marine Le Pen?

STA
11. 12. 2015, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Voditeljici francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in njeni nečakinji Marion Marechal-Le Pen se v drugem krogu lokalnih volitev v Franciji obeta poraz, kljub rekordno dobremu rezultatu stranke v prvem krogu, razkrivajo rezultati zadnjih javnomnenjskih raziskav.

Reuters
Marine Le Pen

FN, znana po svojih ostrih stališčih proti migrantom, je v prvem krogu volitev z 28 odstotki na nacionalni ravni in zmago v najmanj šestih od 13 regij zabeležila najboljši rezultat doslej in pometla s tekmeci, a mora ta uspeh sedaj potrditi še v drugem krogu, kar pa ji glede na zadnje javnomnenjske rezultati ne bo uspelo.

Marine Le Pen naj bi tako glede na javnomnenjsko raziskavo TNS Sofres inštituta in televizije LCI TV v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu države v drugem krogu premagal Xavier Bertrand iz vrst desnosredinske Republikanske stranke, ki naj bi prejel 53 odstotkov glasov podpore. 47 odstotkov naj bi prejela Marine Le Pen.

Ista javnomnenjska raziskava napoveduje, da naj bi Marion Marechal-Le Pen, ki je v četrtek praznovala 26. rojstni dan, v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala na jugu države izgubila proti republikanskemu kandidatu Christianu Estrosiju, ki naj bi prejel 54 odstotkov glasov podpore, Marion Marechal Le Pen pa 46 odstotkov glasov.