Svet

Z bombami nad otroke

STA
11. 12. 2015, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mednarodna koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je bombardirala šole v Jemnu ter s tem kršila mednarodno humanitarno pravo in onemogočila dostop do šolanja več tisoč otrokom, v danes objavljenem poročilu poudarja nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI).

Reuters
Fotografija je simbolična.

Organizacija ob tem poziva vse države, ki omenjeni koaliciji dobavljajo orožje, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, naj ustavijo vse dobave orožja.

AI je v poročilu z naslovom Naši otroci so bombardirani zapisal, da so preiskovali pet napadov na šole, ki so se zgodili med avgustom in oktobrom in v katerih je bilo ubitih najmanj pet civilistov, med njimi štirje otroci.

"V nekaterih primerih so bombe šole zadele več kot enkrat, kar pomeni, da so jih namerno bombardirali," izpostavlja organizacija in dodaja, da ni dokazov, da bi šole uporabljali v vojaške namene. Med napadi v zgradbah sicer ni bilo otrok, a zaradi uničenih šol v napadih je bilo moteno izobraževanje več kot 6500 otrok v provincah Sana, Hadža in Hodeida.

Savdska Arabija in njene zaveznice so letalske napade na Jemen začele konec marca, da bi podprle sile zveste predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, potem ko so hutijski uporniki zavzeli velik del države. Organizacije za človekove pravice so koaliciji že večkrat očitale kršitve vojnega prava in pobijanje civilistov, a koalicijske sile zavračajo navedbe, da so bili njihova tarča civilisti.