Slovenija

Na dan prišle tudi Titove intimne in temačne skrivnosti

U.K.
11. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na plan je prišel dokument, ki naj bi vseboval informacije o Titovih intimnih trenutkih, zarotah, atentatih in celo izdajah. A vseh skrivnosti za zdaj niso razkrili.

Wikipedija
Teme naj bi bile razdeljene v 12 časovnih obdobij Titovega življenja.

Po informacijah srbskega portala Blic je dokument nastal leta 1983, namenjen pa je bil Vladimirju Dedijerju, ki je bil Titov osebni biograf. Vladimir sicer nikoli ni prejel dokumenta, saj ga je prestregel takratni minister za notranje zadeve Stane Dolanc in preprečil, da bi vsebina prišla v javnost. Spletni portal se je do dokumenta dokopal prek potomca Titovega sodelavca. Sam dokument vsebuje 25 strani, ki naj bi se dotaknile Titovih najtemačnejših skrivnosti.

Dokument ima pomembno zgodovinsko vrednost in bo dodatno razsvetlil, kaj se je takrat dogajalo v Komunistični partiji Jugoslavije. 

PRESTREŽEN
Prav zato, ker se dotika tem, kot so – koga je Stalin najel, da likvidira Tita, njegovi odnosi z ženskami in tako naprej, je dokument šel v pozabo, in to vse do danes. Teme naj bi bile razdeljene v 12 časovnih obdobij Titovega življenja. Dokument je posebej označen, da je lahko na vpogled le določenim osebam znotraj državnega aparata. Kot kaže, je bil Stane Dolanc eden od tistih, ki so v dosje imeli vpogled, in je ocenil, da bi lahko škodil ugledu KPJ ter samemu Titu. Tudi avtor dokumenta je na prvi strani napisal: »Ta dokument se lahko uporablja, a se nikjer ne sme omeniti moje ime.« Na zadnji strani pa je zapisal sporočilo, ki je bilo namenjeno neposredno Vladimirju Dedijerju. »Vlado, preden karkoli iz tega dokumenta objaviš, dobro premisli. Podrobnejše informacije dobiš, ko se vidiva v Ljubljani.« »Vladimir dokumenta ni nikoli dobil, saj so ga prestregli in izročili Dolancu,« je za Blic potrdil vir, ki jim je dokument izročil.

V ZASEBNI ZBIRKI
Moški, ki je dokument izročil portalu, je povedal, da je pač pristal v zasebni zbirki njegovega sorodnika, kjer je bil skrit do danes. Dokument je pregledal tudi Pero Simić, ki je napisal več knjig o Titu. Pero prav tako verjame, da je dokument pristen. »Je izjemno zanimiv, skoraj prepričan pa sem, da ga je spisal obveščevalec Josip Kopinič.«

Dokument je odličen vpogled v »dvorne spletke« Titove oblasti in dogajanje v KPJ.

JOSIP KOPINIČ
Josip je bil Slovenec, zaposlen v Kominterni. Rojen je bil leta 1911, umrl pa je 26. maja 1997. Bil je Titov ožji sodelavec in on je bil zaslužen, da je Tito prišel v Kominterno, potem ko so v Moskvi ustrelili generalnega sekretarja KPJ Milana Gorkića (rojen kot Josip Čižinski). Gorkića so leta 1937 v Moskvi obsodili, da je gestapovski vohun, in ga likvidirali. Bil je ena od žrtev tako imenovanih Stalinovih čistk. Josip naj bi pregovoril odgovorne v Moskvi, da aretirajo glavnega kandidata, ki bi nadomestil Gorkića, Petka Miletića in nastavijo Tita.

ZGODOVINSKA POMEMBNOST
Znani srbski zgodovinar Srđan Cvetković je poudaril, da ima dokument pomembno zgodovinsko vrednost in bo dodatno razsvetlil, kaj se je takrat dogajalo v Komunistični partiji Jugoslavije. »Deluje verodostojno in spisal ga je človek, ki je zelo dobro poznal odnose znotraj Komunistične partije Jugoslavije ter je bil del sistema. Zgodovinar Bojan Dimitrijević pa je še dejal, da je odličen vpogled v 'dvorne spletke' Titove oblasti. Zdaj je le še vprašanje časa, kdaj bo dokument v celoti dosegljiv javnosti, in upamo, da se bo to zgodilo kmalu.«