Svet

Tito 'iz groba spregovoril'?

17. 11. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Teroristični napad, ki se je zgodil leta 1972 v Münchnu, je bil povod za zgodovinski govor Josipa Broza Tita. Preberite ga in videli boste kar nekaj vzporednic z zdajšnjim dogajanjem.

fb
Govor Josipa Broza Tita je danes bolj aktualen, kot kdaj koli.

fb
Kliknite na fotografijo za povečavo!

Teroristični napad v Münchnu se je zgodil med poletnimi olimpijskimi igrami leta 1972, ko je skupina osmih teroristov palestinske teroristične skupine Črni september napadla, ugrabila in ubila enajst izraelskih športnikov, ki so sodelovali na olimpijskih igrah.

V celotnem terorističnem napadu je umrlo 11 Izraelcev, 5 Palestincev in 1 nemški policist.

V povračilo tega terorističnega napada je Izrael sprožil operacijo Božji srd, ki so jo izvedle izraelska obveščevalna služba Mosad in izraelske specialne sile; med operacijo so pobili več ljudi, ki so sodelovali pri izvedbi napada.

... In takrat je spregovoril tudi Josip Broz Tito, ki je povedal to:

Tito je med drugim rekel: “Mi smo proti terorju. Samo premislite, koliko oblik terorja obstaja. Kaj je s tistim terorjem, ko se vsakodnevno mečejo na tisoče in tisoče ton eksploziva, ko se z bombami ruši in vse živo ubija … Je to teror? To je najhujši teror….”

Še nekaj njegovih besed: “Ta teroristični napad v Münchnu ima peklenski namen. Da se vse človeško sovraštvo obrne proti Arabcem. Skorajda, kot da bi morali vse Arabce likvidirati. Mi se moramo zdaj boriti proti temu, da se krivda vrže na te narode, na cele države.”