Črna kronika

Napadali maserke

uk
10. 12. 2015, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svoje žrtve so našli preko oglasov in jih nato mučili ter oropali, pri tem pa so se predstavljali za policiste.

Arhiv Svet24
Izbirali so si žrtve, za katere so verjeli, da jih ne bodo prijavile.

Mirza Ivan Zaračko (30), Tihomir Keleminović (31) in Matija Sučić (25) so se znašli na zagrebškem sodišču zaradi razbojništva. Kot kaže, je trojica v malih oglasih iskala maserke, za katere so domnevali, da svojim strankam najverjetneje nudijo tudi spolne usluge. Vsem štirim žrtvam so se predstavili kot policisti, in ko so jih spustile v svoja stanovanja, so jih napadli, prisilili, da so se slekle, in jim nato pobrali denar. Skupaj naj bi tako žrtvam vzeli preko 50.000 kun (približno 6500 evrov).

V enem dnevu so izpeljali kar dva ropa.

OBSODBE

Zagrebško sodišče je trojico pravnomočno obsodilo na skupaj 13,5 leta zaporne kazni. Vsak od njih je bil obsojen na štiri leta in pol zapora. Tožilec je dejal, da so bili napadi videti podobno, kot so bili predstavljeni v kultnem filmu Peklenska pomaranča.

Thinkstock
Do nesrečnih deklet so bili zelo nasilni.


NAPADI

Vsi štirje napadi so se zgodili v razmiku dveh tednov. Eden od napadov je potekal tako, da je Zaračko poklical maserko in se dogovoril za masažo. Nato so se vsi trije pred vrati predstavili kot policisti in maserka jih je spustila v stanovanje. V stanovanju je bil tudi njen partner. Trojica ju je napadla, razbila stanovanje in ju začela pretepati, dokler jim nista izročila nekaj denarja. Pri tem so jima tudi grozili s smrtjo. Grozili so jima tudi, da bodo ubili njunega otroka, ki pa ga na srečo ni bilo v stanovanju. Nazadnje so maserko prisilili, da se je slekla do golega, in jo fotografirali. Pobrali so tudi računalnik, telefone, dokumente in nakit.

Profimedia
Predstavljali so se kot policisti, nato pa pobrali, kar se je dalo.


NOVA ŽRTEV 

Še isti dan so napadli še eno maserko. Postopek je bil podoben kot pri prvem primeru. Dekletu so se predstavili kot policisti, nato pa so jo prisilili, da se je slekla, in jo fotografirali. Večkrat so jo tudi udarili. Tudi njej so iz stanovanja pobrali vse, kar je imelo kakšno vrednost. 

Arhiv Svet24
Žrtvam so pobrali okoli 6500 evrov.


MISLILI, DA NE BODO POKLICALI POLICIJE

Trojica je bila prepričana, da si žrtve zaradi narave svojega dela ne bodo upale poklicati policije. Tožilec je prepričan, da če jih ne bi ujeli, bi nadaljevali svoje početje, in je celo poudaril, da bi slej ko prej prišlo do še hujšega nasilja nad žrtvami.